U „čudesnom“ bekstvu od zemljotresa, Sirijka spasava decu i torbu uspomena

U „čudesnom“ bekstvu od zemljotresa, Sirijka spasava decu i torbu uspomena

Kada je osetila prve potrese u zemljotresu koji je prošle nedelje pogodio Siriju i Tursku, Um Kanan je probudila svoje troje dece i odjurila ih u mali orman u svojoj spavaćoj sobi kako bi se sklonila, zajedno sa kolekcijom porodičnih fotografija i dokumenata.

Snaga zemljotresa dovela je do toga da se njihov stan na četvrtom spratu u sirijskom mediteranskom gradu Džableu srušio na zemlju, ubivši skoro sve njihove komšije, ali ostavivši nepovređene njih četvoro i njihovu dragocenu torbu uspomena, piše Rojters.

Um Kanan i njeno najmlađe dete bile su ušuškane u prostor u ormanu širine ne više od metra, dok su se njeno dvoje starije dece guralo u kut između ormara i njenog kreveta, koristeći jastuke da se zaklone kada se zgrada srušila.

„Stalno sam razmišljala u sebi: ‘Može li? Da li je zgrada samo pala? Da li je ovo san?“ Pokušala sam da se pomerim, ali nisam mogla“, rekla je. „Deca i ja smo nekim čudom završili u ovom malom prostoru.“

Preživeo je i njen muž, vojni oficir. Nije bio kod kuće kada je pogodio zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, u kojem je poginulo više od 5.000 ljudi u Siriji i 35.000 na severu u Turskoj.

Ali majka i deca su i dalje bili zarobljeni u ruševinama. U pomoć su pozvali spasioce, koji su očistili olupinu iznad njih.

„Uklonili su krov sa ormara i na sreću izvukli dvoje dece u redu, i mene i moje najmlađe, a ja sam izvukla torbu koju sam spakovala sa sobom.“

Njihov dom je bio u neredu od polomljenog betona, a njihov nameštaj i stvari su bili smrskani ispod. Tako su otišli ​​do kuće jednog rođaka sa svojim jedinim preostalim posedom.

Osećajući se nelagodno u satima koji su prethodili zemljotresu, Um Kanan je rekla da je pripremila torbu dan ranije, napunivši je porodičnim potvrdama, ličnim kartama i venčanim listom, kao i foto albumima i video zapisima.

„Živeli smo u toj kući nekih osam godina i nikada ranije nisam razmišljala o tome da stvari čuvam na ovaj način“, rekla je, suzbijajući suze dok je listala album sa slikama i izvlačila video snimak svog venčanja.

Prisećajući se trenutka kada je izašla iz olupine sa svojom torbom, rekla je da se osećala kao pobednik.

„Bila sam tako srećna što smo svi izašli bezbedni – i ponela sam svoja sećanja sa sobom.“