Čovek sa eksplozivom uhapšen ispred švajcarskog parlamenta

Čovek sa eksplozivom uhapšen ispred švajcarskog parlamenta

Policija u glavnom gradu Švajcarske evakuisala je u utorak parlament i srodne kancelarije nakon što je muškarac u pancirnom prsluku uhapšen blizu jednog od ulaza i otkriveno je da nosi eksploziv, piše AP.

Policija u Bernu je u saopštenju navela da su u ranim popodnevnim satima „pripadnici federalnog obezbeđenja primetili čoveka na južnom ulazu u zgradu parlamenta čiji su izgled — nosio je pancir i futrolu za oružje — i ponašanje bili sumnjivi“.

„Tokom telesne provere koja je usledila, brzi test je otkrio eksploziv“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ne navode detalji o eksplozivu.

Osumnjičeni, koji nije identifikovan, bio je podvrgnut fizičkim i psihičkim pregledima, navodi se u saopštenju. Federalno tužilaštvo i policija pokrenuli su krivičnu istragu. Nije bilo neposrednih naznaka o mogućem motivu.

Policija je nekoliko sati ogradila Federalni trg ispred kitnjasto ukrašene zgrade parlamenta i obližnjih ulica, pošto je poslala bezbednosne timove — uključujući vatrogasne ekipe i stručnjake za deminiranje, uz podršku policijskog psa i dronova — da pregledaju napušteni automobil koji je bio povezan sa osumnjičeni.

Mere bezbednosti su ukinute nakon što se ispostavilo da vozilo ne predstavlja nikakvu opasnost, navodi se u saopštenju policije.

Švajcarska je retko imala sukobe sa ekstremističkim nasiljem, ali je federalna policija redovno upozoravala na pretnju.