Rusija gomila avijaciju u blizini granice sa Ukrajinom

Rusija gomila avijaciju u blizini granice sa Ukrajinom

Zapadni obaveštajci ukazuju na to da Rusija gradi avione u blizini granice sa Ukrajinom, sugerišući da se Moskva sprema da upotrebi svoje ratne avione i helikoptere za podršku kopnenoj ofanzivi koja je zastarela, piše Fajnenšel tajms pozivajući se na izvore.

Strahovi od predstojećeg vazdušnog rata u Ukrajini podstakli su saveznike da daju prioritet protivvazdušnoj odbrani i artiljerijskoj municiji u Kijevu kao odgovor na promenu u pristupu Moskve dok rat koji traje skoro godinu dana ulazi u novu fazu, rekli su zapadni zvaničnici.

Prema rečima dvojice zvaničnika, obaveštajni podaci koje dele saveznici u NATO-u ukazuju na to da Rusija skladišti avione i helikoptere u blizini granice sa Ukrajinom.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin istakao je pretnju koju predstavljaju značajne ruske vazdušne snage u utorak tokom sastanaka sa članicama NATO-a koje podržavaju Ukrajinu.

„Jasno je stavio do znanja da imamo kratko vreme da pomognemo Ukrajincima da se pripreme za ofanzivu i da imaju veoma specifične potrebe“, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

„Ruske kopnene snage su prilično iscrpljene, tako da je ovo najbolji pokazatelj da će ovo pretvoriti u pseću borbu. Ako Ukrajinci žele da prežive… treba da imaju što više PVO i što više municije. “, dodao je zvaničnik.

Od prvih nedelja rata, Rusija je štedljivo koristila svoju značajnu vazdušnu moć, oslanjajući se na rakete dugog dometa, artiljeriju i kopnene trupe.

Zapadni analitičari spekulišu da bi to moglo biti zbog bojazni Moskve da ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane predstavljaju pretnju za ruske avione, ili zato što je njena flota u lošem stanju.

Ali procene obaveštajnih službi pokazuju da se rusko vazduhoplovstvo „zapravo prilično dobro drži“, rekao je visoki diplomata NATO-a.

„Više od 80 odsto je verovatno bezbedno i dostupno… Zato očekujemo da se spremaju da pokrenu vazdušnu kampanju i pokušavaju da napadima onesposobe ukrajinsku protivvazdušnu odbranu“, rekao je diplomata.

Prema pisanju publikacije, SAD će kasnije ove nedelje objaviti još jedan paket pomoći, koji će uglavnom uključivati opremu za protivvazdušnu odbranu i municiju.

Podsetimo, generalni sekretar NATO-a je objasnio da Alijansa razgovara o obezbeđivanju borbenih aviona zapadnog tipa Ukrajini i u vezi sa tim je važna brzina kojom se takva pomoć može pružiti.

Šef Pentagona Lojd Ostin je posle sastanka u stilu Ramštajna u Briselu rekao da nema vesti u vezi sa isporukom borbenih aviona Ukrajini.