Tuniska policija uhapsila sudije koje je predsednik otpustio

Tuniska policija uhapsila sudije koje je predsednik otpustio

Tuniska policija je u nedelju uhapsila dvojicu bivših sudija koje je predsednik Kais Saied razrešio prošle godine, objavili su advokat i lokalni mediji, drugog dana talasa privođenja istaknutih ljudi, uključujući političare i biznismen, piše Rojters.

Bećira Akremija i Tajeba Račeda, koji su bili među desetinama sudija i članova pravosuđa smenjenih 2022. godine, policija je privela, rekao je Rojtersu Anuar Avled Ali, advokat blizak slučajevima.

Lokalna radio mreža Mosaikue FM saopštila je da je Akremijevo hapšenje povezano sa istragom o ubistvu Čokrija Belaida, političkog aktiviste, pre jedne decenije. Dodaje se da je Rachedovo hapšenje bilo zbog sumnje u finansijsku korupciju.

Policija je u subotu privela više osoba zbog sumnje da su zavere protiv državne bezbednosti. Među uhapšenima je i bivši ministar finansija Hajam Turki, Abd El Hamid Jlasi, bivši visoki zvaničnik islamističke partije Enahda, i Kamel Ltaif, biznismen sa bliskim vezama sa uzastopnim koalicionim vladama.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova nije odmah odgovorio na zahtev za komentar hapšenja.

Enahda, najveća opoziciona stranka, rekla je da su hapšenja imala za cilj zastrašivanje protivnika predsjednika Tunisa.

Grupe za ljudska prava su izrazile sve veću zabrinutost zbog političkih sloboda u Tunisu od Saiedovog preuzimanja većine ovlašćenja 2021. i njegovih poteza da preuzme konačnu vlast nad pravosuđem.

Saiedovi politički protivnici, koje je on označio kao izdajnike, optužili su ga za državni udar sa ciljem da se uništi demokratija izgrađena nakon revolucije 2011. godine.

Predsednik je negirao te optužbe, rekavši da su njegovi potezi bili zakoniti i neophodni da bi se Tunis spasio od haosa. Obećao je da će podržati prava i slobode dobijene u revoluciji.

Tokom poslednjih meseci, vlasti su uhapsile ili otvorile istrage protiv nekoliko Saiedovih političkih protivnika.