Ciklon Gabrielle pogađa australijsko ostrvo Norfolk

Ciklon Gabrielle pogađa australijsko ostrvo Norfolk

Stanovnici australijskog ostrva Norfolk čistili su u nedelju nakon što je ciklon Gabrijel, koji je krenuo ka Novom Zelandu, u subotu pogodio sićušnu spoljnu teritoriju u Tihom okeanu.

Gabrijel, koja je sada spuštena na subtropski sistem niskog pritiska, prošla je u subotu uveče preko ostrva Norfolk, a „najrazorniji vetrovi“ oluje su propustili ostrvo, saopštila je uprava za vanredne situacije australijske ispostave.

Na Novom Zelandu, 1.460 kilometara južno, meteorološka prognoza upozorila je na uticaj oluje od nedelje. Prošlog meseca njegov najveći grad Okland pogodile su rekordne padavine koje su izazvale poplave i poginule četiri osobe.

Er Novi Zeland saopštio je u subotu da otkazuje nekoliko letova na Severno ostrvo zakazanih od nedelje do utorka uoči očekivanog dolaska lošeg vremena.

Na ostrvu Norfolk, koje se prostire na nešto više od 34 kvadratna kilometra u Tihom okeanu, između Nove Kaledonije i Novog Zelanda, vlasti su saopštile da raščišćavaju ruševine i drveće sa puteva i obnavljaju struju koja je prekinuta preko noći.

„Još treba da se preduzme značajno čišćenje i može potrajati da se usluge kao što je struja obnovi“, saopštila je uprava za hitne slučajeve Norfolk Island.

Njenih oko 2.000 stanovnika, od kojih neki potiču od britanskih mornara koji su se pobunili na brodu HMS Bounti u 18. veku, imalo je „izuzetnu sreću“ sa prolaskom ciklona, rekla je agencija, pošto su vetrovi popustili i izdato vedro.

Dok Gabrijel ide ka jugu, Uprava za hitne slučajeve Oklanda je upozorila da će grad verovatno pogoditi jak vetar u nedelju uveče, sa udarima do 140 km/h ili višim koji se predviđaju od ponedeljka.

„Ovaj sistem predstavlja veoma visok rizik od ekstremnog, uticajnog i neviđenog vremena u mnogim regionima Severnog ostrva od nedelje do utorka“, rekao je meteorološki prognostičar MetService u nedelju.