Trudo: Američki lovac oborio objekat iznad severne Kanade

Trudo: Američki lovac oborio objekat iznad severne Kanade

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je u subotu da je po njegovom naređenju američki borbeni avion oborio neidentifikovani objekat koji je leteo visoko iznad Jukona, delujući dan nakon što su SAD preduzele sličnu akciju iznad Aljaske, preneo je AP.

Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane, kombinovana američko-kanadska organizacija koja obezbeđuje zajedničku odbranu vazdušnog prostora nad dvema nacijama, saopštila je da je otkrila objekat koji leti na velikoj visini iznad severne Kanade. Nije odmah bilo jasno koliko visoko leti ili šta je.

Trudeau je rekao da je razgovarao i sa predsednikom Džoom Bajdenom, koji je sam naredio obaranje neidentifikovanog objekta iznad udaljene Aljaske u petak.

Portparol, major Olivije Galan, rekao je da su raspoređeni i kanadski i američki avioni koji deluju kao deo NORAD-a. Mlaznjaci su bili umešani i oborio ih je američki avion.

Borbeni avioni F-22 su sada oborili tri objekta u vazdušnom prostoru iznad SAD i Kanade tokom sedam dana, što je zapanjujući razvoj događaja na nebu koji postavlja pitanja šta tačno lebdi iznad glave i ko ih je poslao.

Veruje se da je najmanje jedan od oborenih predmeta bio špijunski balon iz Kine, ali druga dva još nisu identifikovana. Trudeau je rekao da će kanadske snage vratiti olupinu radi proučavanja.

Do pada je došlo dan nakon što je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao da je objekat veličine malog automobila oboren na udaljenoj Aljasci. Zvaničnici nisu mogli da kažu da li je sadržala bilo kakvu opremu za nadzor, odakle je došla ili koju svrhu je imala.

Kirbi je rekao da je oboren jer je leteo na visini od oko 13.000 metara i predstavljao „razumnu pretnju“ po bezbednost civilnih letova, a ne zbog saznanja da je bio angažovan u nadzoru.

Prema Severnoj komandi SAD, operacije oporavka nastavljene su u subotu na morskom ledu u blizini Deadhorsa na Aljasci.

Severna komanda je u saopštenju rekla da nema novih detalja o tome šta je objekat. Rečeno je da komanda Aljaske i Nacionalna garda Aljaske, zajedno sa FBI i lokalnim organima za sprovođenje zakona, sprovode potragu i izvlačenje.

„Vremenski uslovi na Arktiku, uključujući hladnoću vetra, sneg i ograničeno dnevno svetlo, su faktor u ovoj operaciji, a osoblje će prilagoditi operacije oporavka kako bi održalo bezbednost“, navodi se u saopštenju.

Prošle subote su američki zvaničnici oborili veliki beli balon kod obale Južne Karoline.

Balon je bio deo velikog programa nadzora koji Kina sprovodi „nekoliko godina“, saopštio je Pentagon. SAD su saopštile da su kineski baloni leteli preko desetina zemalja širom pet kontinenata poslednjih godina, a saznali su više o programu balona nakon što su pažljivo pratili onaj koji je oboren u blizini Južne Karoline.

Kina je odgovorila da zadržava pravo da „preduzme dalje akcije“ i kritikovala je SAD zbog „očigledne preterane reakcije i ozbiljnog kršenja međunarodne prakse“.

Mornarica je nastavila aktivnosti istraživanja i oporavka na dnu okeana kod Južne Karoline, a obalska straža je obezbeđivala. Dodatni ostaci izvučeni su u petak, a dodatne operacije će se nastaviti kako vremenske prilike dozvole, saopštila je severna komanda.

SAD još uvek ne daju detalje o NLO-u na Aljasci