SAD još uvek ne daju detalje o NLO-u na Aljasci

SAD još uvek ne daju detalje o NLO-u na Aljasci

Američka vojska saopštila je u subotu da još uvek ne može da ponudi čak ni osnovne detalje o neidentifikovanom letećem objektu koji je dan ranije oborila kod Aljaske, i objavila da je uočila još jedan vazdušni objekat na velikoj visini, sada leteći iznad Kanade, preneo je Rojters.

Američki predsednik Džo Bajden naredio je u petak obaranje NLO-a iznad morskog leda u blizini Deadhorsa na Aljasci, dan nakon što su američki piloti prvi put primetili — i pokušali da identifikuju — objekat dok je uleteo u vazdušni prostor SAD.

Pentagon je u petak ponudio samo nekoliko detalja, uključujući da je objekat veličine malog automobila, da je leteo na oko 40.000 stopa i da nije mogao da manevrira i da je izgledao kao da je bez posade.

U subotu je Severna komanda američke vojske sugerisala da se o tome malo više saznalo, čak i kada su napori za pretragu i oporavak ušli u svoj drugi dan.

„U ovom trenutku nemamo više detalja o objektu, uključujući njegove mogućnosti, namenu ili poreklo“, saopštila je Severna komanda.

Uočeno je teške arktičke vremenske uslove, uključujući hladnoću vetra, sneg i ograničeno dnevno svetlo koje ometaju napore u potrazi i oporavku.

„Osoblje će prilagoditi operacije oporavka kako bi održalo bezbednost“, saopštila je severna komanda.

Samo nekoliko minuta nakon ažuriranja aktivnosti oporavka, komanda za vazdušno-kosmičku odbranu američke vojske (NORAD) saopštila je da je identifikovala novi vazdušni objekat na velikoj visini iznad severne Kanade. Severnu komandu i NORAD predvodi general američkih vazduhoplovnih snaga Glen VanHerk.

NORAD je rekao da vojni avioni trenutno rade sa Aljaske i Kanade kao podrška njihovim aktivnostima.

„Iako u ovom trenutku ne možemo da razgovaramo o pojedinostima u vezi sa ovim aktivnostima, imajte na umu da NORAD sprovodi trajne, disperzovane operacije u odbrani Severne Amerike kroz jedan ili sva tri regiona NORAD-a“, navodi se u saopštenju.

Sam NORAD uključuje i Sjedinjene Države i nadgleda vazduhoplovno upozorenje, kontrolu vazduhoplovstva i pomorsko upozorenje za Severnu Ameriku.

Sjedinjene Države su u stanju povećane pripravnosti nakon što je, kako se sumnja, kineski balon za nadzor letio preko Sjedinjenih Država i Kanade nedelju dana pre nego što je oboren 4. februara.

SAD oborile neidentifikovani objekat veličine automobila iznad Aljaske