SAD oborile neidentifikovani objekat veličine automobila iznad Aljaske

SAD oborile neidentifikovani objekat veličine automobila iznad Aljaske

Američki borbeni avion F-22 oborio je u petak neidentifikovani objekat koji je leteo visoko iznad Aljaske, rekli su američki zvaničnici, manje od nedelju dana nakon što je vojska oborila kineski balon koji je leteo preko Sjedinjenih Država, prenosi Rojters.

Raketa Sajduinder oborila je najnoviju letelicu, koja je bila otprilike veličine malog automobila, rekao je američki Brig. General Patrik Rajder, glavni portparol Pentagona.

„Ne znamo ko je vlasnik ovog objekta“, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi, dodajući da nije jasno odakle je počeo da leti.

Predsednik Džo Bajden je naredio obaranje, što je saopšteno iz Bele kuće.

Dana 4. februara, drugi američki borbeni avion F-22 oborio je, kako je američka vlada nazvala, kineski balon za osmatranje kod obale Južne Karoline nakon njegovog jednonedeljnog putovanja preko Sjedinjenih Država i delova Kanade. Kineska vlada je saopštila da je to bio civilni istraživački brod.

Neki poslanici su kritikovali predsednika što nije ranije oborio kineski balon. Američka vojska je preporučila da se sačeka dok se ne nađe iznad okeana iz straha od povreda od padajućih krhotina.

Pentagon i Bela kuća odbili su da daju detaljan opis najnovijeg objekta, rekavši samo da je daleko manji od kineskog balona.

Američki zvaničnici su odbili da spekulišu o tome šta bi to mogao da bude, čak i nakon jednog dana posmatranja, postavljajući pitanja o tome kakav bi predmet mogao da bude tako teško identifikovati iskusnim američkim pilotima i obaveštajnim zvaničnicima.

Pentagon je saopštio da je prvi put otkriven u četvrtak pomoću zemaljskih radara. Avioni F-35 su potom poslati na istragu. NLO je leteo na oko 40.000 stopa (12.190 metara) u severoistočnom pravcu, predstavljajući rizik za civilni vazdušni saobraćaj.

Objekat je oboren kod obale severoistočne Aljaske iznad zaleđenih teritorijalnih voda SAD u blizini kanadske granice. Zvaničnici su rekli da bi bilo mnogo lakše izvući komade objekta iz leda nego što je to bilo sa kineskim balonom, čiji su delovi potonuli u okean kada je oboren.

Rajder je rekao da su američki piloti koji su leteli pored najnovijeg objekta pre nego što je oboren utvrdili da u njemu nije bilo ljudi. Dodao je da nije sposoban za manevrisanje i da ne liči na avion. Rajder i drugi zvaničnici nisu hteli da kažu da li bi to mogao biti jednostavno meteorološki balon ili druga vrsta balona.

„To nije bio avion sam po sebi“, rekao je Rajder na brifingu za novinare.

F-22 je oborio objekat u 13.45 časova. EST.

Upitan zašto je Bajdenovo ovlašćenje neophodno, Rajder je priznao da američki vojni komandant koji nadgleda vazdušni prostor Severne Amerike ima ovlašćenje da obara objekte koji predstavljaju vojni rizik ili rizik za američki narod.

„U ovom konkretnom slučaju, utvrđeno je da ovo predstavlja razumnu pretnju vazdušnom saobraćaju“, rekao je Rajder.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) saopštila je da je zatvorila deo vazdušnog prostora na severu Aljaske kako bi podržala aktivnosti Ministarstva odbrane.

Od obaranja kineskog balona za nadgledanje visokog 200 stopa (60 metara), američki zvaničnici pretražuju okean kako bi pronašli ostatke i podvozje elektronskih naprava.

Rajder je rekao novinarima da je „značajna“ količina balona već pronađena ili locirana, što sugeriše da bi američki zvaničnici uskoro mogli imati više informacija o mogućnostima kineske špijunaže na brodu.

Nakon što je objekat u petak oboren, neki poslanici su pohvalili Bajdena.

„Drago mi je što vidim predsednika kako brzo reaguje na ovaj novi upad u naš vazdušni prostor“, rekao je senator Mark Vorner, predsednik Senatskog odbora za obaveštajne poslove.

Tokom često spornog saslušanja u Senatu u četvrtak, zakonodavci su kritikovali Pentagon što ranije nije oborio kineski balon, naglašavajući stalnu zabrinutost Kongresa zbog nedostataka u sposobnosti SAD da zaštite svoj vazdušni prostor.

Američki lovci oborili leteći objekat u blizini Aljaske