Bivši zvaničnik Mauija dobija 10 godina zatvora za uzimanje mita

Bivši zvaničnik Mauija dobija 10 godina zatvora za uzimanje mita

Bivši zvaničnik okruga Maui osuđen je u sredu na 10 godina zatvora zbog primanja 2 miliona dolara mita od biznismena iz Honolulua u jednom od najvećih slučajeva mita u istoriji Havaja, prenosi AP.

Stjuartu Olani Stantu, koji je ranije bio menadžer za otpadne vode i direktor Odeljenja za upravljanje životnom sredinom Mauija, takođe je naloženo da plati 1,9 miliona dolara na ime restitucije.

Ovaj 56-godišnjak mora da se prijavi u Federalnu popravnu instituciju u Šeridanu, Oregon, 6. aprila da bi počeo da služi kaznu, izvestio je Honolulu Star-Advertiser.

Stant, obučen u crnu košulju i sivi kaput, izvinio se za svoje postupke tokom saslušanja u američkom Okružnom sudu u Honoluluu.

Žao mi je zbog onog što sam uradio i zaista mi je žao zbog onoga što se dogodilo“, rekao je. „Ono što se dogodilo ne definiše ko sam ja. Ja nisam osoba koja je ovo uradila, ali ću preuzeti svu odgovornost … i nadoknađivati ću ovo do kraja života.”

Stant se izjasnio krivim 19. septembra po jednoj tački optužnice za zaveru da se javnosti liši prava na poštene usluge.

Tužioci su rekli da je biznismen Milton Čoj polagao novac na bankovne račune u vlasništvu Stanta tokom šestogodišnjeg perioda počevši od 2012. Oni su rekli da je Čoj davao Stantu žetone za kockanje tokom putovanja u Las Vegas — i plaćao Stantovu avionsku kartu i hotelske sobe u Las Vegasu.

Zauzvrat, tužioci su rekli da je Stant uputio najmanje 56 ugovora sa jedinim izvorom u vrednosti od 19,3 miliona dolara Čoju i kompaniji za otpadne vode u čijem je vlasništvu, H2O Process Sistems LLC.

Čoj bi trebalo da bude osuđen za svoju ulogu u šemi 17. maja.

Pomoćnik američkog tužioca Ken Sorenson, šef odeljenja za krivična dela u kancelariji američkog tužioca u Honoluluu, nazvao je slučaj „najvećim poznatim slučajem podmićivanja koji je procesuiran“ u okrugu Havaji.

Prošle godine, bivši vođa većine u državnom Senatu J. Kalani Ingliš osuđen je na tri godine i četiri meseca zatvora zbog primanja mita od Čoja. Bivšem državnom poslaniku Taju Kalenu, koji je bio potpredsednik Komiteta za finansije Predstavničkog doma, kazna će biti izrečena 6. aprila, takođe zbog primanja mita od Čoja.