Tramp zaostaje za popularnim guvernerom u trci za 2024

Tramp zaostaje za popularnim guvernerom u trci za 2024

Donald Tramp bi bio pod teškim pritiskom da pobedi guvernera Floride Rona DeSantisa u predsedničkoj trci Republikanske stranke 2024. godine, ali drugi kandidati bi mogli da daju dovoljno glasova da bivši američki predsednik osvoji veći broj delegata na prepunom terenu, navodi novi Iahoo /IouGov anketa objavljena u sredu.

Istraživanje je pokazalo da u međusobnoj trci DeSantis vodi Trampa sa razlikom od 45% do 41%, slično vođstvu od 45-42 koje je imao prošlog meseca. Međutim, kada se bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli ponudi kao opcija, nju preferira 11% glasača, što u suštini deli glasove protiv Trampa i omogućava bivšoj predsednici da preuzme prednost od 38-35 nad DeSantisom. U polju proširenom na devet mogućih kandidata, Tramp vodi guvernera Floride sa 37-36.

Različite ankete su pokazale da je Tramp izgubio veliki deo podrške među republikanskim glasačima od novembarskih kongresnih izbora na sredini mandata, na kojima su kandidati koje je podržao prošli gore nego što se očekivalo. Nasuprot tome, DeSantis je ponovo izabran za guvernera sa najvećom razlikom u državi u poslednjih 40 godina, i vodio je republikansku kandidaturu u kojoj su kandidati Floride pomogli GOP-u da povrati kontrolu nad Predstavničkim domom SAD. Decembarska anketa koju je sproveo USA Todai pokazala je da sa razlikom od skoro 2 prema 1, republikanski glasači žele da neko drugi osim Trampa pobedi na predsedničkoj nominaciji stranke 2024.

Ipak, čak i ako Tramp zadrži nepokolebljivu podršku, recimo, 3 od 10 republikanskih glasača, mogao bi da osvoji veći broj glasova dok se njegovi rivali takmiče jedni sa drugima za preostalih 70%. Takav rezultat mogao bi da osudi republikance na poraz na opštim izborima. Druge ankete Iahoo/IouGov pokazuju da predsednik Džo Bajden ima prednost od 46-40 u odnosu na Trampa u direktnom revanšu na izborima 2020. godine. Vodstvo aktuelnog predsednika u odnosu na DeSantisa je 44-42.

DeSantis ima najveću neto naklonost među trenutnim glavnim kandidatima iz obe stranke, sa plus 11, na osnovu 49% ili ispitanika koji ga gledaju pozitivno i 38% koji imaju nepovoljno mišljenje. Tramp je, poređenja radi, na minus 5, dok je Bajden na minus 8, a potpredsednica Kamala Haris na minus 16.

Tramp je već počeo da puca na DeSantisa, kome je dao nadimak „Ron Desantimonius“. Najnovija uvreda usledila je u utorak, kada je Tramp pojačao post na Truth Social-u optužujući guvernera da je „uređivao srednjoškolke“ dok je bio nastavnik. DeSantis je odgovorio rekavši: „Ne trošim vreme pokušavajući da blatim druge republikance.