Rusija sankcioniše 77 Amerikanaca

Rusija sankcioniše 77 Amerikanaca

Moskva je uvela sankcije za 77 američkih državljana, uključujući 33 guvernera i rođake lidera demokrata i republikanaca. Nove mere usledile su nedelju dana nakon što je Vašington sankcionisao 22 pojedinca i entiteta koje je optužio za pomoć ruskoj vojsci.

Svim navedenim osobama trajno je zabranjen ulazak u Rusku Federaciju, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova u sredu. Ministarstvo je saopštilo da je lista sastavljena kao odgovor na „stalnu ekspanziju Vašingtona“ svog programa antiruskih sankcija i da je „zasnovana na principu reciprociteta“.

Guverneri američkih država – i demokrate i republikanci – čine skoro polovinu liste. Navedene su i ćerke bivše predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, lidera većine u Senatu Čaka Šumera i lidera manjine u Senatu Miča Mekonela, od kojih su svi bili entuzijastični pristalice politike Bajdenove administracije da naoružava Ukrajinu.

Pet rukovodilaca Leidosa je uključeno na crnu listu. Ovaj odbrambeni izvođač sa sedištem u Virdžiniji poslao je avion za elektronsko osmatranje u nebo u blizini Ukrajine kako bi SAD pružio informacije o kretanju ruske vojske. Izvršni direktor Desert Tech-a Nikolas Jang, čije vatreno oružje koristi ukrajinska nacionalna garda, takođe je na crnoj listi.

Ove kompanije, navodi ministarstvo, „umešane su u snabdevanje oružjem neonacističkog režima u Kijevu“.

Sankcije su usledile nedelju dana nakon što je Ministarstvo finansija SAD objavilo da je stavilo na crnu listu 22 pojedinca i entiteta koje je optužio da su povezani sa „globalnom mrežom za izbegavanje sankcija koja podržava ruski vojno-industrijski kompleks“. Na listi su bili navodni trgovac oružjem Igor Zimenkov i spisak kompanija koje su navodno bile uključene u uvoz i izvoz oružja iz Rusije.

Ranije runde sankcija SAD i EU bile su usmerene na ruske političare, biznismene, vojne ličnosti i njihove porodice.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u svom saopštenju navelo da će Moskva na sličan način „odbiti“ sve dalje „neprijateljske akcije protiv Rusije“.