Bajdenovi saboraci ne želi da se on po drugi put kandiduje

Bajdenovi saboraci ne želi da se on po drugi put kandiduje

Većina pristalica Demokratske partije SAD smatra da predsednik Džo Bajden ne mora da bude ponovo biran za drugi mandat 2024. godine.

Ako je nekoliko nedelja pre međuizbora 2022. 52 odsto demokrata podržalo Bajdenov reizbor, sada je njihov broj pao na 37 odsto.

Pad broja demokrata koji misle da bi Bajden trebalo da se ponovo kandiduje za predsednika primećuje se uglavnom među mladima. 49% demokrata od 45+ 49% veruje da bi Bajden trebalo da se kandiduje za drugi mandat (u oktobru 2022. bilo je 58%).

Ali među onima ispod 45 godina, 23% smatra da bi trebalo da se kandiduje za drugi mandat (u odnosu na 45% pre poluizbora).

Dubinski intervjui sa anketarima AP-NORC pokazuju da mnogi vide Bajdenovu 80-godišnju starost kao prepreku, pri čemu ljudi ukazuju na njegov kašalj, hod, greške i mogućnost da bi neko mlađi bio bolje prilagođen stresnom poslu. američki predsednik.

Prethodno je američki predsednik, na osnovu dugogodišnje karijere, tvrdio da će se više nego izboriti sa izazovima na funkciji i u drugom mandatu.

Istraživanje je objavljeno dan pre nego što će se američki predsednik obratiti Kongresu sa obraćanjem o stanju nacije, u kojem će izneti svoje prioritete za narednu godinu.

Kako je objavljeno, 41 odsto ispitanika odobrava Bajdenov učinak kao predsednika SAD – otprilike isto kao i 43 odsto koji je to rekao u decembru 2022. Po partijskoj liniji, 77% demokrata podržava Bajdenov rad, a 91% republikanaca ne.