Ukrajina će zameniti ministra odbrane u ratnoj rekonstrukciji

Ukrajina će zameniti ministra odbrane u ratnoj rekonstrukciji

Ukrajina će zameniti ministra odbrane Aleksija Reznikova šefom svoje vojne špijunske agencije, rekao je u nedelju bliski saveznik predsednika Vladimira Zelenskog, u rekonstrukciji na čelu ukrajinske ratne kampanje.

Reznikov će biti premešten na drugo ministarsko radno mesto i zamenjen Kirilo Budanovom, šefom vojne obaveštajne agencije GUR, rekao je David Arahamia, visoki poslanik i šef parlamentarnog bloka Sluga naroda.

„Rat diktira promene u kadrovskoj politici“, rekao je Arahamia u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

On je rekao da ukrajinske agencije za „silu” – poput ministarstva odbrane – ne treba da vode političari, već službenici za odbranu ili bezbednost.

Arahamia nije rekao kada će taj potez biti formalizovan. Od Reznikova nije bilo komentara.

Upitan ranije na konferenciji za novinare o medijskim izveštajima o njegovom mogućem izlasku iz ministarstva, ministar odbrane je rekao novinarima da je svaka odluka na Zelenskom.

Reznikov (56) je postao ministar odbrane u novembru 2021. godine, samo nekoliko meseci pre nego što je Rusija 24. februara 2022. pokrenula punu invaziju na Ukrajinu.

Tokom rata podsticao je odnose sa zapadnim odbrambenim zvaničnicima i pomogao u nadgledanju primanja milijardi dolara vojne pomoći – uključujući raketne bacače i tenkove – da bi pomogao Kijevu da se odbrani od ruske invazije.

Kao ratni ministar odbrane, Reznikov je izdvojio „de fakto“ integraciju Ukrajine u NATO vojni savez kao glavni prioritet, čak i ako pridruživanje bloku nije bilo moguće odmah de jure.

Tokom svog mandata na mestu ministra odbrane, on je oštro govorio o ratnoj korupciji, za koju je rekao da je slična „marudu“.

Ali poslednjih nedelja njegovo sopstveno ministarstvo odbrane bilo je upleteno u korupcionaški skandal zbog vojnog ugovora o hrani koji je predviđao plaćanje veoma naduvanih cena.

Jedan od njegovih zamenika ministra je smenjen i imenovan za osumnjičenog za skandal, a drugi je od tada odvojeno podneo ostavku.