Tri dečaka i žena poginuli nakon što je čamac sa migrantima potonuo kod grčkog ostrva

Tri dečaka i žena poginuli nakon što je čamac sa migrantima potonuo kod grčkog ostrva

ATINA – Tri dečaka i žena poginuli su kada se čamac sa najmanje 41 migrantom srušio u nedelju na stenovitu obalu grčkog ostrva Leros, saopštile su vlasti, piše Asošijeted pres.

Grčka obalska straža saopštila je da ju je upozorila osoba koja je videla telo kako pluta u moru. Tri plovila i helikopter, kojima se pridružio odred koji je prešao kopnom, stigli su do tačke i izvukli telo žene, kao i onesvešćenog dečaka i još 39 ljudi, od kojih je šestoro stiglo do stenovite obale.

Jedan od dečaka koji su umrli pronađen je bez svesti, ali je nakratko oživeo u bolnici, saopštila je obalska straža. Još dvoje koji su bili pri svesti kada su pronađeni takođe su umrli u nedelju uveče u bolnici.

Još troje maloletnika i dve odrasle osobe hospitalizovane su rano popodne. Preostali putnici čamca odvedeni su u prihvatni kamp da budu skloni.

Nađen je čamac na naduvavanje napola potopljen. U oblasti je duvao olujni vetar i padala je kiša, saopštile su vlasti.

Ministar pomorstva i ostrvske politike Joanis Plakiotakis čestitao je spasiocima, ali je optužio „kriminalne mreže trgovaca ljudima koje deluju iz Turske, koje turske vlasti tolerišu“ da su napustile migrante.

Leros se nalazi blizu turske obale. Čamci natovareni migrantima — mnogi gumenjaci, ali i jahte i gliseri — redovno napuštaju Tursku ka Grčkoj, a neki čak pokušavaju da stignu do Italije, bez obzira na vremenske uslove.