BioNTech će uložiti 43 miliona dolara u nemačko postrojenje za izgradnju mRNA vakcine

BioNTech će uložiti 43 miliona dolara u nemačko postrojenje za izgradnju mRNA vakcine

BERLIN – BioNTech će uložiti 40 miliona evra u novi pogon u Nemačkoj koji će mu omogućiti da proizvodi važan građevinski blok za lekove zasnovane na mRNA, saopštila je nemačka farmaceutska kompanija u četvrtak, preneo je Rojters.

Nemački kancelar Olaf Šolc, koji je u četvrtak posetio objekat u Marburgu, 90 kilometara severno od Frankfurta, pozdravio je investiciju.

„Nemačka i Evropa postaju otpornije izgradnjom lokalnih lanaca vrednosti“, rekao je Šolc u saopštenju BioNtech-a.

Nakon obilaska objekta, Šolc je naglasio potrebu da se ubrza nemački proces odobravanja farmaceutskih kompanija kada su u pitanju fabrike i licenciranje lekova kako bi se osiguralo da Nemačka ostane atraktivna lokacija za njih.

„Sada želimo da doprinesemo u veoma kratkom roku sa mnogo veoma konkretnih zakonodavnih projekata kako bi farmaceutska industrija, medicinska industrija u Nemačkoj, da cela zdravstvena ekonomija napreduje“, rekao je Šolc.

Sa ovim objektom, BioNTech traži veću kontrolu nad lancem snabdevanja, koji je stvoren u žurbi tokom pandemije.

BioNTech i partner Pfizer – kao i rival Moderna – u to vreme su se borili da izgrade industrijsku mrežu za proizvodnju RNK za teške uslove rada sa desetinama spoljnih partnera od nule za proizvodnju vakcina protiv COVID-a, u tehnologiji koja ranije nije imala komercijalnu primenu.

Objekat se sastoji od dva pogona za kliničku i komercijalnu proizvodnju plazmidne DNK, koja je važan polazni materijal za lekove zasnovane na iRNK i na ćeliji.

Postrojenje u kliničkom obimu radi od avgusta 2022. godine, dok bi komercijalno trebalo da bude spremno do kraja 2023. godine.