SAD optužuju Rusiju za kršenje nuklearnog sporazuma

SAD optužuju Rusiju za kršenje nuklearnog sporazuma

VAŠINGTON – Odbijanje Rusije da dozvoli nastavak inspekcija na terenu ugrožava nuklearni sporazum Novi START i američko-rusku kontrolu naoružanja uopšte, optužila je Bajdenova administracija u utorak, preneo je AP.

Nalaz je dostavljen Kongresu i sažet u saopštenju Stejt departmenta. To je usledilo nakon višemesečnih procena SAD sa više nade da će dve zemlje uspeti da spasu saradnju na ograničavanju strateškog nuklearnog naoružanja uprkos visokim tenzijama zbog ruskog rata protiv Ukrajine.

Obe strane su obustavile inspekcije američkih i ruskih vojnih lokacija prema novom START sporazumu zbog širenja korona virusa u martu 2020. Američko-ruski komitet koji nadgleda sprovođenje sporazuma poslednji put se sastao u oktobru 2021, ali je Rusija tada jednostrano suspendovala saradnju sa odredbama sporazuma o inspekciji u avgustu 2022. u znak protesta protiv podrške SAD Ukrajini.

„Rusko odbijanje da omogući inspekcijske aktivnosti sprečava Sjedinjene Države da ostvare važna prava iz sporazuma i ugrožava održivost američko-ruske kontrole nuklearnog naoružanja“, saopštio je Stejt department u utorak.

Administracija je takođe okrivila Rusiju za neuspeh dve zemlje da nastave pregovore koji su potrebni prema novom sporazumu START.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je prošlog avgusta da je saopštilo SAD da privremeno obustavlja inspekcije na licu mesta koje se zahtevaju prema sporazumu. U njemu se navodi da su američke sankcije uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. promenile uslove između dve zemlje i tvrdi da SAD blokiraju Ruse da sprovode sopstvene inspekcije na američkim lokacijama.

Stejt department je u utorak demantovao da su SAD blokirale inspekcije Rusa.

Insistirao je na tome da su napori SAD i Rusije u kontroli nuklearnog naoružanja od suštinskog značaja za bezbednost SAD, njenih saveznika i sveta u celini.

„To je još važnije u vremenima napetosti kada su ograde i jasnoća najvažniji“, rekao je Stejt department.