Stefančuk i Makron razgovaraju o podršci ukrajinskoj vojsci

Stefančuk i Makron razgovaraju o podršci ukrajinskoj vojsci

Predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarali su o potrebama ukrajinske vojske, rekao je predsednik ukrajinskog parlamenta u objavi na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

„Smisao, iskren i iskren razgovor. Drago mi je što sam se sreo sa predsednikom Francuske Republike Emanuelom Makronom“, rekao je Stefančuk.

On je zahvalio Makronu na odluci da ojača Ukrajinu naprednim sistemima protivvazdušne odbrane i snabdeva zemlju tenkovima i oklopnim transporterima. Stefančuk je rekao da je to dalo podsticaj drugim državama da preduzmu slične korake.

„Dosta smo razgovarali o oružju. Oružju za Ukrajinu! Važno nam je da dobijemo moderne vrste naoružanja koje će omogućiti Ukrajini da pobedi u ovom ratu. Izneo sam potrebe naših Oružanih snaga. I, kako me je Emanuel Makron uveravao, ako Francuska obećava pomoć, ona je pruža i ne prođe mnogo vremena od objave do isporuke oružja“, rekao je Stefančuk.

On je takođe rekao da su dve strane razgovarale o formuli mira koju je predložio predsednik Volodimir Zelenski. On je izrazio zahvalnost Francuskoj na podršci relevantnim stavkama formule mira.

„Pokrenuli smo pitanje pravde. Jer bez sudske presude, bez plaćanja reparacije od strane Rusije, neće biti punopravne pobede u ovom ratu. I po ovom pitanju Francuska je solidarna sa Ukrajinom“, dodao je on.

Stefančuk boravi u zvaničnoj poseti Francuskoj od 30. januara do 2. februara.