FBI pretresao Bidenovu bivšu kancelariju u novembru

FBI pretresao Bidenovu bivšu kancelariju u novembru

VAŠINGTON – FBI je u novembru pretresao bivšu kancelariju predsednika Džoa Bajdena u Pen Bajden centru u Vašingtonu, prema rečima osobe upoznate sa tim, nedeljama nakon što su njegovi lični advokati prvi put pronašli poverljive dokumente tamo iz vremena kada je bio potpredsednik.

Otkriće dokumenata u kancelarijskim blokovima daleko od američkog Kapitola dovelo je do pretresa Bajdenovih domova, uključujući njegovu rezidenciju u Vilmingtonu, Delaver, gde su advokati i federalni agenti pronašli dodatne poverljive dokumente u decembru i januaru. Nije odmah bilo jasno da li je FBI pretres Bajdenove kancelarije otkrio dodatne poverljive dokumente osim onih koje su 2. novembra pronašli Bajdenovi advokati. Osoba je progovorila pod uslovom da ostane anonimna kako bi razgovarala o akciji za sprovođenje zakona, preneo je AP.

Vest o FBI pretrazi je najnoviji neugodan događaj za Bajdena, koji je obećao da će okrenuti stranicu o mandatu svog prethodnika Donalda Trampa koji je kršio norme i pravila.

Državni tužilac Merik Garland imenovao je specijalnog tužioca koji će voditi istragu o tome kako su dokumenti završili u Bajdenovom domu i bivšoj kancelariji i da li su prekršeni neki zakoni. Tramp se suočava sa daleko opasnijom istragom od strane posebnog specijalnog tužioca nakon što je više puta odbijao savezne napore da povrati poverljive i zvanične evidencije na svom imanju na Floridi.

Reč o novembarskoj pretresi Penn Bajden centra prvi je u utorak objavio CBS Nevs, čija su početna pitanja o otkriću poverljivih informacija u Bajdenovom kancelariji izazvala prvo priznanje Bele kuće za njihovo otkriće.

Bela kuća i predsednikovi lični advokati, koji su se suočili sa kritikama republikanaca, pa čak i nekih demokrata zbog njihovog odloženog i nepotpunog obelodanjivanja informacija o otkrićima poverljivih dokumenata, nisu direktno otkrili pretragu niti komentarisali stvar u utorak. Portparol FBI je odbio komentar.

U izjavi od 21. januara u kojoj se priznaje da su agenti FBI-a pretresli i preuzeli poverljivu dokumentaciju u predsednikovoj kući u Vilmingtonu dan ranije, Bob Bauer, predsednikov lični advokat, rekao je da je pretres „bio u skladu sa procesom opisanim u izjavi koju smo objavili na 14. januara i usledio je nakon što je lični advokat otkrio dokumente pronađene u Penn Bajden centru.

Univerzitet Pensilvanije nije odgovorio na zahtev za komentar.