Poljska želi da pripremi posade ukrajinskog Leoparda 2 za pet nedelja

Poljska želi da pripremi posade ukrajinskog Leoparda 2 za pet nedelja

Poljska ima za cilj da smanji period obuke ukrajinskih vojnika na borbenim tenkovima Leopard 2 na pet nedelja – upola kraće od standardnog, navodi Rojters.

„Ako pojačamo obuku, (povećamo broj) instruktora, (optimizujemo) naše vreme i naše vikende, moći ćemo da obučimo celu posadu za pet nedelja“, rekao je major Maciej Banaszinski, komandant poljskog centra za obuku leoparda. Agencija.

Prema njegovim rečima, poljski instruktori će sprovoditi kurseve obuke za tenkovske posade i vozače. Pored toga, trenutno vodimo kurseve za mehaničare o naoružanju, šasijama i opremi koja prati Leopard“, dodao je poljski major.

Varšava nije zvanično potvrdila gde će tačno ukrajinska vojska proći obuku u Poljskoj, a stručnjaci sa kojima je Rojters razgovarao slažu se da bi to moglo biti selo Svietoszov u ​​zapadnoj Poljskoj. Činjenica je da se jedan od tri evropska centra za obuku leoparda nalazi u Svinoujšću, a druga dva u Nemačkoj i Švajcarskoj.

U centru, 14 posada od po četiri osobe može da prođe obuku istovremeno. Standardni period obuke za Leopard 2 je deset nedelja.

Poljska je među prvima najavila spremnost da u Ukrajinu prebaci jednu kompaniju Leopard, odnosno 14 jedinica. A 25. januara nemačka vlada je zvanično objavila odluku da prebaci glavne borbene tenkove Leopard 2 Oružanim snagama Ukrajine i da dozvoli ponovni izvoz u druge zemlje koje to takođe žele.

Šef Ministarstva spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je u utorak da bi Ukrajina, prema rezultatima prvih obećanja partnera, trebalo da dobije od 120 do 140 jedinica savremenih zapadnih tenkova.