Britanija će proučiti iskustvo Kanade u konfiskaciji ruske imovine

Britanija će proučiti iskustvo Kanade u konfiskaciji ruske imovine

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli obećao je da će britanska vlada pomno proučiti kanadski model zaplene imovine sankcionisanih ruskih oligarha i korišćenja tih sredstava za pomoć Ukrajini.

„Najočitiji princip prirodne pravde je da su ta fizička i pravna lica koja su finansirala brutalnost usmerenu protiv Ukrajine i ukrajinskog naroda, ipak ta koja tada moraju da podnesu najteži teret plaćanja, troškova rekonstrukcije i restauracije. ovu zemlju“, – pametno je primetio.

„Blisko sarađujemo sa našim kanadskim saveznicima. Razgovarao sam o ovom (pitanju) sa kanadskim premijerom tokom moje nedavne posete Kanadi, a mi ćemo pažljivo pratiti i učiti iz akcija koje oni preduzimaju po ovom pitanju“, dodao je on.

Još u julu 2022. tadašnja šefica britanskog Forin ofisa Liz Trus rekla je da podržava ideju da se zamrznuta ruska imovina oduzme u Velikoj Britaniji i prenese žrtvama ruskog rata u Ukrajini.

Od novembra, ukupna vrednost zamrznute ruske imovine u Britaniji iznosi više od 18 milijardi funti.

Podsetimo, u junu 2022. godine u Kanadi su stupile na snagu izmene zakona o posebnim ekonomskim merama, koji predviđa mogućnost konfiskacije imovine koja je dospela pod sankcije zbog rata sa Rusijom, i njihovog korišćenja za podršku Ukrajini. .

Pročitajte još: Kanadski presedan: kako će konfiskovana ruska imovina biti prebačena u Ukrajinu.