Vatrogasna služba Memfisa otpušta tri zaposlena u slučaju Tajr Nikols

Vatrogasna služba Memfisa otpušta tri zaposlena u slučaju Tajr Nikols

Trojica pripadnika vatrogasne službe Memfisa koji su reagovali na smrtonosni sukob policije sa Tajrom Nikolsom otpušteni su u ponedeljak nakon što su istražitelji otkrili da je žrtva ostavljena sa lisicama na rukama i pretučena na zemlji bez lekarske pomoći skoro skoro 15 minuta.

Prema saopštenju vatrogasne službe, tehničari hitne medicinske pomoći Robert Long i JaMichael Sandridge nisu uspeli da procene Nikolsovo stanje kada su stigli, dok je vatrogasna poručnik Mišel Vitaker, koja ih je odvezla na lice mesta, ostala u svom vozilu.

Internim pregledom njihovog ponašanja utvrđeno je da su sva tri službenika vatrogasne službe „kršila brojne (vatrogasne) politike i protokole“, navodi agencija u saopštenju koje je izdala šef vatrogasne službe Gina Sveat.

Otkaz je usledio pošto je Policijska uprava Memfisa objavila da je ukupno sedam njenih službenika razrešeno dužnosti zbog uloge u sukobu koji je doveo do smrti Nikolsa, 29-godišnjeg Crnca, 10. januara. Taj broj uključuje pet policajaca koji su prethodno otpušteni iz policije i optuženi su prošle nedelje za ubistvo.

Advokati Nikolsove porodice ocenili su da je smrtonosno premlaćivanje poslednji slučaj rasno pristrasne policije koja je koristila neopravdanu smrtonosnu silu protiv Afroamerikanca. Pet policajaca optuženih u ovom slučaju i sami su bili Crni.

Šesti policajac – identifikovan kao Preston Hempfil – suspendovan je uz platu do saslušanja, a sedmi policajac koji nije odmah identifikovan takođe je razrešen dužnosti bez plate, saopštila je policijska uprava. Nije podneta krivična prijava protiv Hemfila (26), koji je u vojsku stupio 2018, niti protiv sedmog, neimenovanog oficira.

Portparol policijske uprave odbio je da komentariše zašto te suspenzije nisu ranije objavljene.

Šefica policije Serelin Dejvis je ranije rekla da je neodređeni broj policajaca, osim petorice prvobitno umešanih, ostao pod istragom zbog kršenja politike proistekla iz hapšenja Nikolsa tokom zaustavljanja saobraćaja 7. januara.

Petorica policajaca otpuštenih 20. januara – Džastin Smit, Dezmond Mils mlađi, Emit Martin III, Demetrijus Hejli i Tadarijus Bin – optuženi su u četvrtak za ubistvo drugog stepena, napad, otmicu, nedolično ponašanje i ugnjetavanje u smrtonosnom prebijanju Nikolsa .

Hempfil, koji je beo, nosio je telesnu kameru koja je snimila prvi od četiri video snimka koje su vlasti objavile u petak o zaustavljanju saobraćaja i nasilnom sukobu koji je usledio, prema rečima advokata policajca, Li Džeralda.

Na snimku se čini da je Hempfil ispalio omamljujući pištolj na Nikolsa nakon što je Nikols izvučen iz njegovog automobila, primoran na zemlju i poliven biber sprejom pre nego što se oslobodio i pobegao sa policajcima koji ga hapse u poteri.

Policija je sustigla Nikolsa na kratkoj udaljenosti, gde se na dodatnim video snimcima vidi kako ga policajci uzastopno udaraju pesnicama, nogama i pendrekom pre nego što Nikolsu konačno stave lisice i prislone ga uz bok policijskog vozila. Preminuo je tri dana kasnije dok je hospitalizovan od zadobijenih povreda.

Prema vremenskoj liniji vatrogasne službe odgovora na incident koji je prvobitno poslat kao „osoba poprskana biberom“, Long i Sandridž „nisu izvršili adekvatnu procenu pacijenta“ kada su stigli do Nikolsa u 20:41, nekoliko minuta nakon što je premlaćivanje završio.

Umesto toga, nakon početne „interakcije“ sa Nikolsom, dva hitna hitna pomoć pozvala su ekipu hitne pomoći, koja je stigla na lice mesta u 20:55. i konačno „pokrenuo brigu o pacijentima“, navodi vatrogasna služba u svom saopštenju. Nikols je ubrzo kasnije prevezen u bolnicu.

„Radnje ili nedelovanje“ Longa, Sandridža i Vitakera „na licu mesta te noći da ne bi ispunili očekivanja vatrogasne službe Memfisa“, rekao je šef Sveat.

Pored sedam policajaca i trojice vatrogasaca koji su umešani u sukob sa Nikolsom, dva zamenika šerifa okruga Šelbi takođe su razrešena dužnosti do interne revizije, rekao je šerif Flojd Boner prošlog petka, nakon što je snimak objavljen.

Istraga okružnog tužioca okruga Šelbi ispituje uloge svih pojedinaca uključenih u zaustavljanje saobraćaja u Nikolsu i neposredno nakon toga, uključujući osoblje vatrogasne službe Hemfil Memfis i „one odgovorne za dokumentovanje incidenta“, navodi se u saopštenju kancelarije.

Specijalizovanu policijsku jedinicu Škorpion koja je uključivala petorica policajaca iz Memfisa optuženih za ubistvo u tom slučaju, grad je u subotu raspustio. Nije odmah jasno da li su šesti i sedmi oficir pod istragom pripadali toj jedinici.