SAD: Vlasti objavile snimak napada na Pola Pelosija

SAD: Vlasti objavile snimak napada na Pola Pelosija

SAN FRANCISKO – Vlasti San Franciska objavile su u petak video-snimke na kojima je muž bivše predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi, Pol Pelosi, udaren čekićem dok je policija upala u njihovu kuću da zaustavi napad, preneo je Rojters.

Snimak policijske kamere na telu o nasilju 28. oktobra objavljen je zajedno sa snimkom nadzora koji prikazuje navodnog napadača, Davida DePapea, 42, kako razbija stakleni prozor da bi ušao u kuću para u San Francisku, kao i poziv hitne pomoći iz uznemireni Pol Pelosi, koji je razgovarao sa dispečerom sa DePapeom očigledno pored njega.

Na snimku kamere za telo, dva policajca kucaju na vrata kuće Pelosija. Pelosi i DePape se mogu videti kako drže veliki čekić.

DePape kaže policajcima: „Sve je dobro“, u kom trenutku mu policajci nalažu da baci čekić.

Čini se da DePape tada u potpunosti odvaja čekić od Pelosija, koji je u haljini za spavanje, pre nego što ga zada snažnim udarcem preko ruke. Dvojica policajaca zatim upadaju unutra – jedan od njih psuje – bore se sa DePapeom, a zatim pozivaju pomoć i lekare.

Pelosi, kako mirno leži, može se videti delimično ispod tela DePapea, kojeg policajci sputavaju.

Zamenik javnog branioca San Franciska Adam Lipson, koji zastupa DePapea, nazvao je objavljivanje dokaza „strašnom greškom“. U izjavi je rekao: „Snimak je zapaljiv i mogao bi da podstakne neosnovane teorije o ovom slučaju, a mi smo izuzetno zabrinuti zbog sposobnosti gospodina Depepa da dobije pravično suđenje.

DePape je optužen za savezni pokušaj otmice i optužbe za napad. On se izjasnio da nije kriv po optužbama za pokušaj ubistva, napad smrtonosnim oružjem, provalu, zlostavljanje starijih osoba, lažno zatvaranje i pretnju javnom službeniku.

Napadač je tražio Nensi Pelosi i želeo je da sačeka da se ona vrati u kuću, rekao je Pol Pelosi.

Napad je šokirao Vašington i obnovio zabrinutost zbog sloma uljudnosti i porasta političkog nasilja.

Takođe je naglašena ograničenja američke Kapitol policije (USCP), koja je zadužena da štiti Kongres i predstavnike koji u njemu služe.

Mnogi oficiri USCP-a su povređeni tokom napada na Kapitol 6. januara 2021, kada su izgrednici probili bezbednosne barijere, a neki su jasno dali do znanja da traže Nensi Pelosi.

U intervjuu novinarima od 17. novembra nakon što je objavila da neće tražiti reizbor na demokratsku lidersku poziciju, Pelosi je opisala težinu povreda svog supruga i „traumatski efekat“ upada.

„Da je u nesreći pao ili se okliznuo na led i udario glavom, bilo bi užasno. Ali da je to napad na njega zato što su me tražili je zaista – nazovite to krivicom preživelog ili tako nešto. traumatskog efekta na njega, ovo se dogodilo u našoj kući, u našoj kući, na mestu zločina“, rekla je Pelosi.

Nakon napada, Pelosi je podvrgnut hitnoj operaciji rane, koja je uključivala frakturu lobanje. Otpušten je iz bolnice nekoliko dana kasnije, ali se dugo oporavlja.

Dok su mnogi političari osudili napad u San Francisku, neki republikanci su osvetlili incident, koji je takođe izazvao niz neosnovanih, onlajn teorija zavere.

Tokom poziva 911, Pol Pelosi kao da iskosa saopštava svoju nevolju kako ne bi isprovocirao DePapea, ali postaje sve direktniji tokom otprilike trominutnog razgovora.

U jednom trenutku je pitao da li je neko iz policije Kapitola SAD u blizini. Govornica Pelosi nije bila u San Francisku u to vreme.

Nakon što je rekao: „Imam problem, ali on (DePape) misli da je sve u redu“, dispečer kaže da bi trebalo da se javi ako se ukaže potreba.

U tom trenutku Pelosi odgovara: „Ne, ne, ne, ovaj gospodin je upravo došao u kuću i želi da sačeka da moja žena dođe kući.“

On kaže dispečeru da ne poznaje DePapea, iako se DePape identifikuje kao „prijatelj“.

Pred kraj razgovora, Pelosi kaže: „On želi da se skinem s telefona. U redu?“