Zamenik premijera Nepala izgubio posao nakon što je najviši sud proglasio njegovu ličnu kartu nevažećom

Zamenik premijera Nepala izgubio posao nakon što je najviši sud proglasio njegovu ličnu kartu nevažećom

KATMANDU – Vrhovni sud Nepala presudio je u petak da se zamenik premijera Rabi Lamičkane kandidovao na izborima sa nevažećim dokumentima o državljanstvu, poništavajući njegov status poslanika i efektivno ga uklanjajući sa funkcije.

Lamichhane je postao potpredsednik vlade za unutrašnje poslove – na čelu ministarstva koje nadgleda lične karte – u savezu sedam stranaka koji je preuzeo vlast prošlog meseca, prenosi Rojters.

U svojoj presudi od petka, petočlano ustavno veće najvišeg suda saopštilo je da se 48-godišnjak kandidovao na novembarskim izborima na osnovu nevažećeg uverenja o državljanstvu nakon što je napustio američko državljanstvo.

„On gubi svoju ministarsku poziciju i biće vanredni izbori u njegovoj izbornoj jedinici“, rekao je za Rojters Lamichhaneov advokat Sunil Pokhrel.

Malo je verovatno da će odlazak ministra uticati na budućnost vladajuće alijanse, rekao je politički analitičar Krišna Kanal.

Lamichhane, koji je vodio popularnu televizijsku emisiju prije nego što je ušao u politiku, nije mogao biti odmah dostupan za komentar.

Pokhrel je rekao da će Lamichhane sada tražiti da dobije redovnu državljansku kartu i da se takmiči na dopunskim izborima iz iste izborne jedinice u južnom Nepalu.