Moravjecki: Čečenija bi mogla da postane nezavisna

Moravjecki: Čečenija bi mogla da postane nezavisna

Poljski premijer Mateuš Moravjecki podržao je ideju oslobađanja naroda koji naseljavaju današnju Rusiju i njihovo formiranje nezavisnih država, prenosi „Evropska istina“.

Poljski premijer je izrazio nadu da će se „drugi narodi osloboditi Ruske Federacije”, gde su, prema njegovim rečima, „u zatvoru”.

„Postoje delovi Rusije koji su zatvor za druge narode. Ovi delovi Rusije bi mogli da se oslobode, kao Čečenija na primer. Mogli bi da postanu nezavisni. Oni su se vekovima, a poslednjih nekoliko decenija, sa velikom motivacijom borili za svoju slobodu. Verujem da ova zemlja zaslužuje svoju nezavisnost“, rekao je on.

Moravecki je rekao i da „našim ruskim susedima“ želi „sve najbolje u kontekstu normalne zemlje, normalnog razvoja i normalnih odnosa“.

„To je ono što sve zemlje žele da se desi Rusiji. Nažalost, to nije ono što se od njih očekivalo poslednjih decenija, poslednjih vekova“, dodao je šef poljske vlade.

Čečenija je bila u ratu sa Rusijom 1994-1996 i 1999-2009. Posle poslednjeg rata, Ruska Federacija je obnovila federalnu kontrolu nad Čečenijom, koju sada vodi Ramzan Kadirov, pro-Vladimir Putin.

Treba napomenuti da su poslanici na plenarnoj sednici Vrhovne rade u oktobru 2022. godine priznali Čečensku Republiku Ičkeriju kao privremeno okupiranu od Rusije i osudili genocid nad čečenskim narodom.