U Oregonu uveden zakon o zabrani prodaje delova kengura

U Oregonu uveden zakon o zabrani prodaje delova kengura

Predlog zakona kojim bi se zabranila prodaja delova kengura uveden je u zakonodavstvo Oregona, koji ima za cilj proizvođače sportske odeće koji koriste kožu životinja za proizvodnju svojih proizvoda.

Kopačke za fudbal su jedan od retkih proizvoda napravljenih od kengurove kože koji se rutinski prodaju u Oregonu, izvestio je Oregon Public Broadcasting. Mera bi uticala na Nike, koji je sa sedištem u Oregonu i najveći poslodavac u državi.

„Nesavesno je da su milioni autohtonih divljih životinja u Australiji ubijeni zbog vrhunskih fudbalskih kopački koje je nosila podskupina elitnih fudbalera“, rekao je demokratski senator iz Oregona Flojd Prozanski, koji je predstavio zakon, u saopštenju za javnost koje su u ponedeljak objavile grupe za prava životinja. „Razumem da ovaj zakon može imati finansijski uticaj na neke proizvođače cipela u Oregonu, ali u ravnoteži Oregon bi trebalo da stoji na humanoj strani ovog pitanja. Postoje i drugi materijali koji se mogu koristiti za izradu ovih vrhunskih bitve.“

U saopštenju za javnost, Centar za humanu ekonomiju, Animal Vellness Action i Animal Vellness Foundation pozdravili su ovaj potez.

„Vreme je da ovi proizvođači cipela razviju svoj poslovni model kako bi eliminisali ekstremnu okrutnost prema životinjama u svojoj ponudi proizvoda“, rekao je Rene Tatro, član odbora Centra za humanu ekonomiju.

Nike nije odgovorio na zahtev OPB-a za komentar, ali je kompanija rekla za ESPN prošlog meseca da koristi kožu od kengura u „malom delu“ svojih kopački i da „sarađuje sa dobavljačima kože koji nabavljaju životinjske kože od procesora koji koriste zvuk stočarstvo i human tretman, bilo da se uzgaja na farmi, pripitomljava ili se upravlja u divljini.“

Oregonov račun bi učinio zločinom kupovinu, primanje, prodaju ili komercijalnu razmenu „bilo kojeg proizvoda koji sadrži deo mrtvog kengura“.

Poslanici u Konektikatu su na ovoj sednici predstavili sličan zakon. Federalna zabrana proizvoda od kengura predložena je u Domu SAD 2021. godine, ali nije odobrena.

Zabrana „k-kože“ ne bi bila bez presedana: Kalifornija je 1970-ih donela zabranu proizvoda od kengura.

Komercijalna berba kengura u Australiji je legalna. Više od 1,3 miliona kengura ubijeno je u komercijalne svrhe u zemlji 2021. godine, izvestio je OPB, pozivajući se na Ministarstvo za klimatske promene, energiju, životnu sredinu i vodu Australije. Agencija je saopštila da taj broj predstavlja manje od jedne trećine „održive kvote“, što je količina za koju smatra da bi mogla biti ubijena bez dovođenja bilo koje od četiri glavne vrste kengura u opasnost.

SAD su nekoliko vrsta kengura navele kao „ugrožene“ od sredine 70-ih do sredine 90-ih, ali se smatra da se životinja „oporavila“.