2 učenika nastradala u pucnjavi u Des Moineu

2 učenika nastradala u pucnjavi u Des Moineu

Dvojica učenika su ubijena u ponedeljak, a odrasli radnik je povređen u, kako je policija rekla, ciljanoj pucnjavi u školi u Des Moineu koja je posvećena pomoći ugroženoj omladini, a tri osumnjičena su nakon toga uhapšena, preneo je AP.

Pucnjava je bila u okviru obrazovnog programa pod nazivom Počinje upravo ovde koji je povezan sa školskim okrugom Des Moines.

Policija kaže da je hitna pomoć pozvana u školu, koja se nalazi u poslovnom parku, nešto pre 13 časova. Policajci su stigli i pronašli dva teško povređena učenika i odmah su započeli reanimaciju. Dvojica učenika umrla su u bolnici. Povređeni odrasli radnik škole je u teškom stanju i u ponedeljak popodne je krenuo na operaciju.

Otprilike 20 minuta nakon pucnjave, policija je rekla da su policajci zaustavili automobil koji je odgovarao opisima svedoka udaljen oko dve milje i odveli trojicu osumnjičenih u pritvor. Policija je saopštila da je jedan od osumnjičenih pobegao iz automobila, ali su policajci koji su koristili K-9 uspeli da uđu u trag toj osobi.

„Incident je definitivno bio meta. Nije bilo slučajno. U ovome nije bilo ništa slučajno“, rekao je narednik. rekao je Paul Parizek.

Program počinje upravo ovde, koji pomaže rizičnoj omladini od 9. do 12. razreda, osnovao je 2021. Vil Holms, reper čije je umetničko ime Vil Keps. Nije odmah odgovorio na poruku u kojoj je tražio komentar u ponedeljak.

„Škola je osmišljena da pokupi zastoj i pomogne deci kojoj je pomoć najpotrebnija“, rekao je Parizek.

Greater Des Moines Partnership, organizacija za ekonomski razvoj i razvoj zajednice u regionu, navodi na svojoj veb stranici da je Keeps došao u Des Moines pre oko 20 godina iz Čikaga, gde je „živeo u svetu bandi i nasilja“ pre nego što je pronašao isceljenje kroz muziku .

Partnerstvo kaže da pokret počinje upravo ovde „nastoji da ohrabri i obrazuje mlade ljude koji žive u nepovoljnim i opresivnim okolnostima koristeći umetnost, zabavu, muziku, hip hop i druge programe. Takođe podučava finansijsku pismenost i pomaže studentima da se pripreme za intervjue za posao i poboljšaju svoje komunikacijske veštine. Krajnji cilj je rušenje barijera straha, zastrašivanja i drugih štetnih faktora koji dovode do osećaja obespravljenosti, zaborava i odbacivanja.”

Na veb stranici škole piše da je 70% učenika kojima služi pripadnici manjina, a od početka je imala 28 diplomaca. Školski okrug je rekao da program služi 40 do 50 učenika u bilo kom trenutku. Okrug je saopštio da u vreme pucnjave na licu mesta nije bilo zaposlenih u okrugu.

Školski okrug Des Moines je u saopštenju naveo: „Tužni smo što saznajemo za još jedan čin nasilja sa oružjem, posebno onaj koji utiče na organizaciju koja blisko sarađuje sa nekim od naših učenika. Još uvek čekamo da saznamo više detalja, ali mislimo na sve žrtve ovog incidenta i njihove porodice i prijatelje.”

Guvernerka Kim Rejnolds, koja je u savetodavnom odboru za Starts Right Here, rekla je da je „šokirana i tužna kada je čula za pucnjavu“. Šef policije Des Moinea Dana Vingert je u odboru Starts Right Here.

„Iz prve ruke sam video koliko se Vil Kips i njegovo osoblje trude da pomognu deci pod rizikom kroz ovaj alternativni obrazovni program“, rekao je Rejnolds u izjavi. „Srce mi se slama zbog njih, ove dece i njihovih porodica. Kevin i ja se molimo za njihov bezbedan oporavak.”

Nikol Krantc je rekla da je njena kancelarija u blizini škole zatvorena odmah nakon pucnjave i da je videla da neko beži iz zgrade sa policijom u potjeri peške i u patrolnim kolima.

„Upravo smo videli mnogo policijskih automobila kako pristižu odasvud“, rekao je Krantz Registru Des Moinesa. „To je zastrašujuće. svi smo zabrinuti. Očigledno smo otišli ​​na zaključavanje. Svima nam je rečeno da se držimo podalje od prozora jer nismo bili sigurni da li su uhvatili tipa.