Mask: Tvitovi o preuzimanju Tesle privatno nisu bili prevara

Mask: Tvitovi o preuzimanju Tesle privatno nisu bili prevara

SAN FRANCISKO – Elon Mask se vratio u savezni sud u ponedeljak u San Francisku, svedočeći da je verovao da je zaključao finansijsku podršku kako bi Teslu preuzeo privatno tokom sastanaka 2018. sa predstavnicima Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije — iako nema konkretan iznos finansiranja ili cenu raspravljalo se, preneo je AP.

51-godišnji milijarder, izvršni direktor Tesle i vlasnik Tvitera, suočava se sa grupnom tužbom investitora u Tesli tvrdeći da ih je obmanuo tvitom u kojem kaže da je obezbeđeno finansiranje da se njegova kompanija za električne automobile preuzme u privatno vlasništvo – za 420 dolara po akciji.

Ali dogovor se nikada nije ni približio, a tvit je rezultirao nagodbom od 40 miliona dolara sa regulatorima za hartije od vrednosti.

Suđenje se zasniva na pitanju da li je par tvitova koje je Mask objavio 7. avgusta 2018. oštetio akcionare Tesle tokom perioda od 10 dana koji je doveo do Maskovog priznanja da se otkup koji je zamislio neće dogoditi.

Govoreći tihim zastojem, Mask je u ponedeljak rekao da je „imao problema sa spavanjem sinoć i da nažalost nisam u najboljem izdanju“. Dodao je da je važno da porotnici znaju da je „osećao da je finansiranje obezbeđeno“ zbog njegovog vlasništva „samo nad akcijama SpaceKs-a“.

„Kao što sam prodao akcije u Tesli da bih kupio Tviter. … Nisam želeo da prodam Tesline akcije, ali jesam prodao Tesline akcije“, rekao je on o prodaji kako bi nadoknadio nedostatak sredstava iz drugih izvora za njegov ugovor od 44 milijarde dolara o privatnom Tviteru. Mask je prodao akcije svoje automobilske kompanije u vrednosti od skoro 23 milijarde dolara između prošlog aprila, kada je počeo da gradi poziciju na Tviteru, i decembra.

„Samo moje akcije u SpaceKs-u bi značile da je finansiranje obezbeđeno“, rekao je Mask o tvitovima iz 2018.

Čak i pre nego što je Mask prvi put zauzeo stav u petak, američki okružni sudija Edvard Čen je izjavio da porotnici mogu da smatraju ta dva tvita lažnim, ostavljajući im da odluče da li je Mask namerno prevario investitore i da li su ih njegove izjave opterećivale gubicima.

Mask je ranije tvrdio da je sklopio nagodbu Komisije za hartije od vrednosti pod prinudom i tvrdio je da veruje da je zaključao finansijsku podršku za otkup Tesle tokom sastanaka sa predstavnicima Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije.

Na sastanku održanom 31. jula 2018., Jasir Al-Rumajan iz Saudijskog fonda za javna ulaganja „nedvosmisleno je potvrdio da će podržati da Tesla postane privatna. To je bio deo onoga što je značilo „bezbedno finansiranje“, rekao je Mask u ponedeljak. „Ali pored toga, postojale su zalihe SpaceKs-a, koje su takođe mogle da se koriste.“

U prvom od tvitova iz 2018., Mask je naveo da je „finansiranje osigurano“ za otkup Tesle od 72 milijarde dolara – ili 420 dolara po akciji – u vreme kada se proizvođač električnih automobila još uvek borio sa problemima proizvodnje i vredeo je mnogo manje od sada je. Mask je nekoliko sati kasnije objavio još jedan tvit koji sugeriše da je dogovor neminovan.

Nikolas Porit, advokat koji zastupa akcionare Tesle, pitao je Maska da li je „išao sa 420 jer je to bila šala u kojoj tvoja devojka uživa“. Mask je odgovorio da misli da postoji „neka karma“ oko broja 420 — što je takođe žargonska referenca na marihuanu — iako je dodao da ne zna „da li je to dobra karma ili loša karma u ovom trenutku“.

Zatim je rekao da je taj broj „slučajnost“ i da predstavlja premiju od 20% cene Teslinih akcija u to vreme.

Nakon što je postalo očigledno da novac nije na mestu za preuzimanje Tesle u privatnost, Mask je odstupio sa mesta Teslinog predsednika, dok je ostao izvršni direktor kao deo nagodbe SEC-a, a da nije priznao pogrešne radnje.

U petak je Mask svedočio da misli da je moguće biti „apsolutno istinit“ na Tviteru. „Ali možete li biti sveobuhvatni? Naravno da ne.“

U ponedeljak je ponovo naglasio: „Moj tvit je bio istinit, apsolutno istinit.“

Na pitanje svog advokata Aleksa Spira da li razume optužbe protiv njega, Mask je rekao da je „optužen za prevaru. To je nečuveno.”

Akcije Tesle su porasle za 8,76 dolara. ili 6,6%, na 142,18 dolara u ponedeljak. Rekao je da nikada nije prevario investitore.