Turski predsednik kaže da nema podrške kandidaturi Švedske za NATO

Turski predsednik kaže da nema podrške kandidaturi Švedske za NATO

Turski predsednik rekao je u ponedeljak da Švedska ne bi trebalo da očekuje podršku članstvu u NATO-u posle protesta u Stokholmu tokom vikenda od strane antiislamskih aktivista i prokurdskih grupa.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je protest Rasmusa Paludana zbog paljenja Kurana u subotu, rekavši da je to uvreda za sve, a posebno za muslimane. On je takođe kritikovao švedske vlasti što su dozvolile da se demonstracije održe ispred turske ambasade u Stokholmu.

Erdogan je takođe kritikovao Švedsku zbog prokurdskih protesta na kojima su demonstranti mahali zastavama različitih kurdskih grupa, uključujući Kurdistansku radničku partiju ili PKK, koja je vodila decenijama dugu pobunu protiv Turske. PKK se smatra terorističkom grupom u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama, ali njeni simboli nisu zabranjeni u Švedskoj.

„Tako ćete pustiti terorističke organizacije da divljaju i onda očekivati našu podršku za ulazak u NATO. To se ne dešava“, rekao je Erdogan, misleći na kandidature Švedske i Finske za pristupanje vojnom savezu. On je rekao da ako Švedska neće pokazati poštovanje prema Turskoj ili muslimanima, onda „neće videti nikakvu podršku od nas po pitanju NATO-a“.

Turska zadržava istorijske kandidature nordijskih zemalja za NATO.