„Čista“ energija dobija uporište u Indiji, ali ugalj i dalje vlada

„Čista“ energija dobija uporište u Indiji, ali ugalj i dalje vlada

Već šest godina, farma Pravinbhai Parmara u državi Gudžarat u zapadnoj Indiji bila je obložena pirinčem, pšenicom i solarnim panelima.

Ovaj 36-godišnjak je među nekolicinom farmera u svom rodnom selu Dhundi koji koriste solarnu energiju za navodnjavanje useva.

„Trošio sam skoro 50.000 rupija (615 dolara) svake godine da zalijem svoje useve“, rekao je Parmar. „Sa solarnom ne trošim ništa.“

Parmar takođe prodaje višak električne energije u mrežu svoje države, zarađujući u proseku 4.000 rupija (50 dolara) mesečno.

„To je pobeda u svakom pogledu“, rekao je on.

Hiljade farmera je podstaknuto da koriste solarnu energiju za navodnjavanje u državi bogatoj poljoprivredom, jer Indija ima za cilj da dostigne „neto nulu“ do 2070. Ali sredstva za život zasnovana na čistoj energiji predstavljaju velike razlike u zemlji koja je treći po veličini emiter gasova koji zagrevaju planetu u svetu, a prošle godine je objavila svoju najveću aukciju ikada za rudnike uglja.

Udeo uglja u proizvodnji električne energije za Gudžarat pao je sa 85% na 56% u poslednjih šest godina, prema analizi londonskog energetskog think tanka Ember. Udeo obnovljive energije za državu porastao je sa 9% na 28% u istom periodu.

Ali Gudžarat je samo jedna od četiri od 28 indijskih država koje su ispunile svoje ciljeve za obnovljivu energiju za 2022. godinu. Većina država je instalirala manje od 50% svojih ciljeva, a neke države kao što je Zapadni Bengal su instalirale samo 10% svojih ciljeva.

Fosilna goriva širom zemlje proizvode više od 70% električne energije u Indiji i to čine decenijama. Ugalj je daleko najveći udeo prljavih goriva. Obnovljivi izvori energije trenutno doprinose oko 10% indijskih potreba za električnom energijom.

Od 2001. do 2021. Indija je instalirala 168 gigavata proizvodnje na ugalj, što je skoro dvostruko više nego što je dodala u solarnoj i vjetroelektrani zajedno, prema analizi podataka Ember. Indijsko savezno ministarstvo energetike procenjuje da će njena potražnja za električnom energijom rasti do 6% svake godine u narednoj deceniji.

„Izazov smanjenja udela uglja u proizvodnji električne energije posebno je akutan jer imate posla sa sektorom koji brzo raste“, rekao je Tomas Spenser, energetski analitičar u Međunarodnoj agenciji za energiju sa sedištem u Parizu.

Spenser je rekao da indijska ekonomija koja se brzo razvija i rastuća potrošnja električne energije po glavi stanovnika izazivaju rastuću potražnju.

„Istorijski gledano, zemlje koje su postigle značajne i brze tranzicije od energije na ugalj obično su imale ili spor rast ili stagniranje ili čak blago opadanje potražnje za električnom energijom“, dodao je on.

Izveštaj Global Energi Monitor-a svrstava Indiju među prvih sedam zemalja na svetu po potencijalnoj obnovljivoj energiji. Planiranom izgradnjom od 76 gigavata solarne i vjetroelektrane do 2025. godine će se izbjeći korištenje skoro 78 miliona tona uglja godišnje i moglo bi dovesti do ušteda do 1,6 biliona rupija (19,5 milijardi dolara) godišnje.

Indija je promašila svoj cilj da instalira 175 gigavata obnovljive energije u svoju ukupnu proizvodnju energije do 2022. Stručnjaci kažu da Indija treba da izgradi čistu energiju daleko većom brzinom od 2030. da bi ispunila svoj cilj obnovljive energije do 2030. godine, a to je instaliranje ukupno 450 gigavata. to radi sada.

Indijska vlada je više puta branila svoju upotrebu uglja i svoju strategiju energetske tranzicije, navodeći da je gorivo neophodno za energetsku bezbednost nacije. Coal India limited, državna kompanija, najveći je proizvođač uglja u državnom vlasništvu na svetu. On je odgovoran za oko 82% ukupne proizvodnje uglja u Indiji.

U novembru prošle godine, indijska vlada je objavila svoju najveću aukciju za rudnike uglja do sada, pozivajući na ponude za 141 rudnik rasprostranjen u 12 država u zemlji. Vlada kaže da će dodatni rudnici doprineti njenom cilju proizvodnje 1 milijarde tona uglja do aprila 2024.

Analitičari kažu da mnoge prepreke uključuju kupovinu zemljišta za projekte čiste energije, delom zbog otpora lokalnih zajednica. Dugogodišnji ugovori sa elektranama na ugalj takođe olakšavaju državnim elektroprivredama da kupuju energiju iz uglja umesto čiste energije.

Od decembra 2022. godine, indijske državne kompanije za distribuciju električne energije dugovale su proizvođačima električne energije 3,32 milijarde dolara za zaostala plaćanja. Njihovo loše finansijsko stanje umanjilo je njihovu sposobnost da ulažu u projekte čiste energije, kažu analitičari.

Izgradnja skladišta energije, donošenje progresivnijih politika—kao što je vladina šema od 2,6 milijardi dolara koja podstiče pravljenje komponenti potrebnih za proizvodnju solarne energije—i osiguranje da se te politike sprovode od suštinskog je značaja za ubrzanje prelaska ka obnovljivim izvorima energije, kažu analitičari.

„Novi zakoni kao što je zakon o očuvanju energije, kao i ažurirani mandati koje je izdala savezna vlada, zbog kojih je neophodno da elektroprivrede kupuju obnovljive izvore energije, pružaju nadu“, rekao je Madhura Joshi, energetski analitičar u istraživačkom centru za klimu E3G. „Na kraju krajeva, ono što je potrebno je ubrzanje instaliranja obnovljivih izvora energije i prateće infrastrukture.“

Ona je dodala: „Sjajno je što Indija ima 2070. neto nulti cilj, ali promene se moraju desiti sada da bismo to postigli. Moramo da izgradimo svoje kapacitete za obnovljive izvore energije velikom brzinom.“

Stručnjaci kažu da kompanije za distribuciju električne energije treba da omoguće više solarnih instalacija na krovovima čak i ako to rezultira kratkoročnim ekonomskim gubicima za njih. Ulaganje u modernizaciju i izgradnju novih projekata energije vetra takođe će ubrzati tranziciju, kažu analitičari.

„Na kraju krajeva, u Indiji, obnovljiva energija je veoma isplativa tehnologija. Percepcija da je ugalj jeftin se menja“, rekao je Spenser.

Cena obnovljive energije je naglo pala. Cena solarne energije pala je otprilike šest puta sa 12 rupija (14 centi) po kilovat-satu u 2011. na 2,5 rupija (0,03 centa) po kilovat-satu poslednjih godina.

Aditia Lolla, analitičar energetske politike u Emberu, optimista je u pogledu budućnosti čiste energije Indije, rekavši da su obnovljivi izvori energije „na ivici“ skoka u nebo. On veruje da će skladištenje baterija za obnovljive izvore energije da obezbedi neprekidnu električnu energiju i čista goriva — kao što je zeleni vodonik — rasti brzim tempom.

„Očekuje se da će tehnologija skladištenja čiste energije kao i zelenog vodonika postati pristupačna u narednim godinama“, rekao je Lola. „Indija se kladi na to.