Novi ministar odbrane Nemačke: Nemački tenkovi mogu u Ukrajinu bez američkih

Novi ministar odbrane Nemačke: Nemački tenkovi mogu u Ukrajinu bez američkih

Novoimenovani nemački ministar odbrane Boris Pistorijus smatra da isporuka nemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini ne treba da bude vezana za snabdevanje tenkova M1 Abrams od strane Sjedinjenih Država.

„Ne znam ništa o takvom odnosu“, rekao je šef nemačkog Ministarstva odbrane odgovarajući na pitanje da li je Nemačka spremna da Ukrajini isporuči tenkove Leopard samo ako SAD isporuče borbene tenkove Abrams.

Na pitanje da li bi Nemačka isporučila borbene tenkove bez SAD, Pistorijus je rekao da kancelar Olaf Šolc razgovara sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

„Apsolutno sam siguran da ćemo odluku o ovom pitanju dobiti u narednih nekoliko dana. Ali danas ne mogu da vam kažem kako će to izgledati“, rekao je on.

Dan ranije mediji su pisali da je nemački kancelar Olaf Šolc u telefonskom razgovoru sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom izneo uslov za snabdevanje Ukrajini nemačkih tenkova Leopard 2 – ako Vašington odluči i o snabdevanju svojih tenkova Abrams.

Šolc je javno naglasio da odluke o nabavci tenkova treba donositi samo u koordinaciji sa saveznicima.

Ukrajina aktivno poziva na nabavku zapadnih tenkova, pre svega Leopard 2 nemačke proizvodnje. Pošto tenkove Leopard proizvodi nemački odbrambeni koncern, njihov transfer u zemlje koje nisu članice NATO-a zahteva nemačku saglasnost.

Ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki nagovestio da bi Varšava mogla da prebaci kompaniju nemačkih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu bez saglasnosti Berlina ako predugo čeka na odobrenje.

Predsednik Zelenski je rekao da je jedan broj evropskih zemalja spreman da isporuči tenkove Ukrajini, ali da čekaju dozvolu zemlje u kojoj su proizvedeni i koja ih je prodala.