Stotine britanskih policajaca osumnjičeno za seksualne prestupe

Stotine britanskih policajaca osumnjičeno za seksualne prestupe

Londonska Metropoliten policija istražuje navode o seksualnom i porodičnom zlostavljanju u koje je uključeno oko 800 policajaca, otkrio je komesar ser Mark Rouli. Saopštenje je usledilo ubrzo nakon što je jedan pripadnik snaga Dejvid Kerik izjasnio se krivim za 49 takvih krivičnih dela, uključujući desetine silovanja.

Rovlei je otkrio da se trenutno istražuje 1.633 slučaja navodnog seksualnog i porodičnog zlostavljanja u proteklih deset godina. Povrh toga, svih 45.000 osoblja Meta biće ponovo provereno da bi se videlo da li su propušteni neki prekršaji iz prošlosti, rekao je on.

Kerik, čiji je slučaj skrenuo pažnju na problem, priznao je u ponedeljak još šest tačaka za seksualno zlostavljanje, čime se ukupan broj popeo na 49. Veruje se da je policajac počinio zločine nad 12 žena tokom dve decenije.

Komesar Rouli se izvinio žrtvama zbog neuspeha Meta da toliko dugo istražuje Kerika, dodajući da ovaj „nije trebalo da bude policajac“. ”

„Izneverili smo žene i devojke, i zaista smo izneverili Londončane“, rekao je on.

On je dodao da je policija svesna da je slučaj visokog profila verovatno srušio poverenje u službenike Meta među mnogim ženama u britanskoj prestonici, nešto što je u ponedeljak takođe rekao Dauning strit 10.

Rovlei je priznao da policija nije „primenila isti osećaj nemilosrdnosti na čuvanje sopstvenog integriteta koji mi rutinski primenjujemo na suočavanje sa kriminalcima. ”

Pitanja su pokrenuta nakon što je otkriveno da je više pritužbi protiv Kerika u stvari podneto policiji još od 2000. pa sve do 2021. godine.

Optužbe koje je ranije izneo čovekov bivši partner takođe ga nisu sprečile da uspešno prođe Metovoj proceduru provere još 2001. On se čak suočio sa zahtevima drugog bivšeg partnera tokom probnog roka – ali sve veće pritužbe nisu stajale na putu Kerikovom naknadne provere.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman opisala je ova otkrića kao „otrežnjujuće“ za Met i „celu policijsku porodicu širom zemlje. ”