Reznikov: Ukrajina u „misiji NATO“

Reznikov: Ukrajina u „misiji NATO“

Kijev proliva krv da bi izvršio misiju koju je NATO postavio za sebe i očekuje da će „civilizovani Zapad“ zauzvrat obezbediti oružje i municiju, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za domaću televiziju.

Nastupajući na kanalu TSN mreže 1+1 u četvrtak uveče, Reznikov je istakao da je na samitu u Madridu prošlog leta NATO proglasio Rusiju najvećom pretnjom bloku koji predvode SAD.

„Danas se Ukrajina bavi tom pretnjom. Mi danas sprovodimo misiju NATO-a, bez prolivanja njihove krvi. Mi smo prolivali svoju krv, pa očekujemo da nam daju oružje“, rekao je on.

Reznikov je takođe tvrdio da su mu kolege iz NATO-a, kako u razgovorima, tako i putem sms poruka, govorile da je Ukrajina „štit civilizacije” i da „brani čitav civilizovani svet, ceo Zapad”.

Ukrajinski zvaničnici, od predsednika Vladimira Zelenskog na dole, rutinski upućuju javne pozive za tenkove, rakete, artiljeriju i municiju. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je Generalštabu u decembru da se Moskva de fakto bori protiv kolektivnog Zapada. Prema njegovim procenama, vlada u Kijevu je samo 2022. godine dobila oružje, municiju i druge zalihe u vrednosti od skoro 100 milijardi dolara.

Reznikov je predvodio te napore, hvalivši se američkom izdanju Politiko u oktobru da je shvatio politički proces Pentagona. Njegov cilj je, kako je rekao, da nastavi da podiže letvicu sve dok Ukrajina ne dobije glavne borbene tenkove.

Iako taj određeni prag tek treba da se pređe, Vašington je u petak najavio isporuku 50 borbenih vozila pešadije Bredli, najmodernijeg oklopa koji je do sada poslat Kijevu, kao deo paketa oružja vrednog 3 milijarde dolara. Ranije ove nedelje, Francuska je takođe obećala niz „lakih tenkova“ na točkovima.

Ove pošiljke su namenjene da zamene gubitke na ukrajinskom bojnom polju. Prošlog meseca, glavni kijevski general Valerij Zalužni rekao je za The Economist da će mu za izvođenje ofanzivnih operacija biti potrebno još 300 tenkova, do 700 borbenih vozila pešadije i 500 haubica. Ovo je više od broja takvih vozila na britanskom ili nemačkom inventaru.

Moskva insistira da zapadne isporuke oružja služe samo za produženje sukoba, i više puta je upozoravala ukrajinske pristalice da bi to moglo dovesti do sveopšte vojne konfrontacije između Rusije i NATO-a.