Nemačka će Ukrajini obezbediti Mardera, Patriota

Nemačka će Ukrajini obezbediti Mardera, Patriota

Nemačka je objavila odluku da u Ukrajinu pošalje IFV Marder i bateriju Patriot. Ovo je postalo poznato nakon telefonskih razgovora između predsednika SAD Džoa Bajdena i nemačkog kancelara Olafa Šolca 5. januara.

Tokom razgovora, lideri su razmenili mišljenja o agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine i najavili nameru da Ukrajini obezbedi oklopna vozila, prenosi Kancelarija federalnog kancelara.

Predsednik Bajden i kancelar Šolc izrazili su zajedničku odlučnost da Ukrajini pruže neophodnu finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku koliko god je to potrebno.

„U tu svrhu SAD nameravaju da Ukrajini obezbede Bedli, a Nemačka – BMV Marder“, navodi se u saopštenju.

Obe zemlje planiraju da obuče Oružane snage Ukrajine da koriste vozila.

U pozadini raketnih i bespilotnih napada na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, predsednik Bajden i kancelar Šolc su ponovo potvrdili svoju nameru da nastave da pružaju podršku kako bi odgovorili na hitne potrebe Ukrajine za kapacitetima protivvazdušne odbrane. SAD su krajem decembra saopštile da će u Ukrajinu prebaciti bateriju PVO sistema Patriot.

„Nemačka se pridružuje Sjedinjenim Državama u obezbeđivanju još jedne baterije PVO sistema Patriot“, saopštila je nemačka vlada.

Predsednik Bajden i kancelar Šolc pohvalili su vojnu podršku koju su Ukrajini pružili drugi saveznici i partneri, istakli stalne napore u koordinaciji Kontakt grupe za odbranu Ukrajine i pozdravili dodatne isporuke sistema protivvazdušne odbrane i borbenih vozila.

Lideri su potvrdili podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Oni su potvrdili nepokolebljivu solidarnost sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom u borbi protiv agresora – Ruske Federacije.