Britanija neće zahtevati karantin za putnike iz Kine

Britanija neće zahtevati karantin za putnike iz Kine

Putnici koji stižu u Veliku Britaniju iz Kine neće morati da ostanu u samoizolaciji ako su pozitivni na Covid-19, prenosi Gardijan.

Vlada je ranije saopštila da avio-kompanije koje lete iz Kine moraju da zahtevaju od putnika da dostave negativan rezultat testa pre ukrcavanja. Takođe, od 8. januara britanski aerodromi počeće selektivno testiranje putnika sa kineskih letova.

„Vidite, trenutno imamo jednu od 45 obolelih u Britaniji. Sada imamo epidemiju pod kontrolom zahvaljujući veoma visokim stopama vakcinacije, tako da ljudi u riziku, posebno naši stariji građani, moraju da se postaraju da dobiju ekstra doza ove zime. Ovo je naša prva linija odbrane.“ A svrha mera u vezi sa dolascima iz Kine je pre svega prikupljanje informacija koje kineske vlasti ne žure da podele sa međunarodnom zajednicom“, rekao ministar saobraćaja Mark Harper.

Na pitanje novinara da li će osobe koje imaju pozitivan test biti poslate u samoizolaciju, ministar je odgovorio negativno, uz napomenu da će se testiranje u Britaniji obavljati samo radi monitoringa.

Prema njegovim rečima, vlada smatra da ovakav pristup ne stvara nepotrebne rizike za britansku populaciju.

Podsetimo, u mnogim zemljama sveta razmatraju se posebna pravila za putnike iz Kine nakon što je radikalni preokret kineskih vlasti sa drakonskih ograničenja na njihovo ukidanje izazvao veliki porast morbiditeta.

Među zemljama EU još uvek nema usaglašenog stava. Neki su već uveli testni zahtev za putnike na letovima iz Kine, a debata je još uvek u toku na nivou bloka.