Putin u novogodišnjoj poruci kaže da Zapad koristi Ukrajinu da uništi Rusiju

Putin u novogodišnjoj poruci kaže da Zapad koristi Ukrajinu da uništi Rusiju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da njegova zemlja nikada neće popustiti pred pokušajima Zapada da iskoristi Ukrajinu kao oruđe za uništavanje Rusije.

U novogodišnjoj video poruci emitovanoj na ruskoj državnoj televiziji, Putin je rekao da se Rusija bori u Ukrajini da zaštiti svoju „otadžbinu“ i da obezbedi „istinsku nezavisnost“ svom narodu.

U devetominutnoj poruci – najdužem novogodišnjem obraćanju njegove dvodecenijske vladavine – Putin je optužio Zapad da laže Rusiju i da isprovocira Moskvu da pokrene ono što naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini.

„Godinama su nas zapadne elite licemerno uveravale u svoje miroljubive namere“, rekao je on u govoru snimljenom pred ruskim vojnim osobljem u sedištu ruskog južnog vojnog okruga.

„U stvari, na sve moguće načine su ohrabrivali neonaciste koji su sprovodili otvoreni terorizam protiv civila u Donbasu“, rekao je Putin u neuobičajenom borbenom novogodišnjem govoru, obično posvećenom lepim željama za sledeću godinu.

Ranije u subotu, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obećao je da je pobeda u Ukrajini „neizbežna“ pošto je hvalio herojstvo ruskih vojnika koji su se borili na linijama fronta i onih koji su poginuli tokom desetomesečnog rata.

„Zapad je lagao o miru“, rekao je Putin. „Spremala se za agresiju… a sada cinično koriste Ukrajinu i njen narod da oslabe i pocepaju Rusiju.

„Nikada to nismo dozvolili i nikada nećemo dozvoliti nikome da nam to uradi“, prenele su ruske državne novinske agencije Putina u snimku, koji je emitovan u ponoć na dalekom istoku Rusije.

Kijev i Zapad odbacuju tvrdnje Moskve o početku sukoba i kažu da je Putin pokrenuo neosnovani agresivni rat u pokušaju da zauzme teritoriju i svrgne ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.