Epidemija morbila u Ohaju zarazila je 82 dece, od kojih većina nije vakcinisana

Epidemija morbila u Ohaju zarazila je 82 dece, od kojih većina nije vakcinisana

Epidemija morbila u centralnom Ohaju do sada je zarazila najmanje 82 dece.

Većina onih koji su pogođeni epidemijom bili su mlađi od 5 godina, izvestili su državni zvaničnici. Od kada je Columbus Public Health objavilo detalje o prvim slučajevima morbila prošlog meseca, 32 dece je hospitalizovano.

Prva četiri slučaja bila su kod nevakcinisane dece bez istorije putovanja koja su bila povezana sa ustanovom za brigu o deci u okrugu Franklin, Ohajo.

Podaci o vakcinaciji nisu bili dostupni za četvoro zaražene dece, ali sva ostala su bila barem delimično nevakcinisana, bez doza ili samo jedne doze vakcine protiv malih boginja, zauški i rubeole (MMR).

„Boginje nisu samo mali osip“, kažu američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti. „Boginje mogu biti opasne, posebno za bebe i malu decu.“

Komesar za javno zdravlje Kolumba dr Mišejka Roberts pozvala je roditelje da vakcinišu svoju decu, izvestio je CBS News.

Zvaničnici javnog zdravlja preporučuju deci da dobiju prvu dozu MMR između 12 i 15 meseci, a drugu između 4 i 6 godina.

Oko 90 odsto nevakcinisanih ljudi izloženih morbili će se zaraziti, upozorili su zdravstveni zvaničnici Kolumba. Oko 20% onih koji se nalaze u bolnici sa virusom.

Simptomi morbila uključuju visoku temperaturu, kašalj, curenje iz nosa i suzenje očiju, otprilike nedelju ili dve nakon izlaganja, prema CDC-u. Ovi simptomi su obično praćeni osipom oko tri do pet dana kasnije.

Epidemija u Ohaju obuhvata većinu slučajeva malih boginja u Sjedinjenim Državama 2022. godine, izvestio je CBS News, sa brojevima koji su sada veći od prijavljenih slučajeva u 2020. i 2021. zajedno.

U ovom trenutku nijedno dete nije umrlo u ovoj epidemiji, izvestio je CBS News.