FDA menja oznaku Plana B, pojašnjavajući da neće izazvati abortus

FDA menja oznaku Plana B, pojašnjavajući da neće izazvati abortus

VAŠINGTON – Uprava za hranu i lekove saopštila je u petak da će revidirati etikete na ambalaži za pilule za hitnu kontracepciju, plan B, koje žene mogu da uzimaju nakon seksa kako bi sprečile trudnoću, piše AP.

Federalna agencija je saopštila da će ukloniti reference sa pakovanja kontracepcije koje tvrde, bez naučnih dokaza, da pilula sprečava implantaciju oplođenog jajeta u matericu.

Nove oznake imaju za cilj da dodatno razlikuju hitnu kontracepciju – takođe poznatu kao pilula za jutro posle – od pilula za abortus, koje završavaju trudnoću nakon što se oplođeno jaje implantira u sluznicu materice žene.

U dopisu objavljenom u petak, FDA je pojasnila da uzimanje tableta Plan B nije isto što i abortus, što je činjenica koja je odavno shvaćena u medicinskoj zajednici.

„Dokazi ne podržavaju da lek utiče na implantaciju ili održavanje trudnoće nakon implantacije, stoga ne prekida trudnoću“, navodi se u saopštenju FDA.

Agencija je dodala da hitna kontracepcija deluje slično kontroli rađanja u sprečavanju trudnoće, ali sadrži veću dozu levonorgestrela. Pilula sprečava ovulaciju.

Otprilike četvrtina žena kaže da je u nekom trenutku koristila pilule za hitnu kontracepciju, prema istraživanju Centra za kontrolu bolesti objavljenom prošle godine.

Ipak, postoji zabrinutost da bi pristup hitnoj kontracepciji kao što je Plan B mogao biti ograničen u nekim državama, nakon što je Vrhovni sud SAD ovog leta poništio ustavno pravo na abortus. Novoizabrani republikanski guverner Nevade rekao je da će razmotriti zabranu pilule tokom debate ove godine. Školske klinike u Ajdahu takođe su prošle godine zabranile pilule u skladu sa zakonom kojim se zabranjuje javno finansiranje „usluga vezanih za abortus“.

Uprava za hranu i lekove je odobrila Plan B za upotrebu do 72 sata ili tri dana nakon nezaštićenog seksa. Žene mogu da dobiju hitnu kontracepciju na šalteru.