Vlasnik Bloomberga o kupovini Wall Street Journala ili Washington Posta

Vlasnik Bloomberga o kupovini Wall Street Journala ili Washington Posta

Majkl Blumberg godinama je izrazio želju da poseduje velike novine, ali nije kontaktirao Ruperta Mardoka da bi razgovarao o mogućoj kupovini Dau Džonsa i njegovog vodećeg lista The Wall Street Journal, rekli su izvori Rojtersu.

Novinski veb-sajt Akios je ranije u petak izvestio da je milijarder vlasnik Bloomberg L.P. bio zainteresovan za kupovinu ili VSJ roditelja Dov Jonesa od Murdoch’s News Corp, ili Washington Posta od Jeffa Bezosa, preneo je izvor upoznat sa Blumbergovim razmišljanjem.

Dvojica ljudi koji su upoznati sa tim rekli su Rojtersu da sa Blumbergove strane nije pristupilo Mardoku. Portparol Vašington posta, koji je Bezos kupio 2013. za 250 miliona dolara, rekao je da nije na prodaju.

Kupovina velikih novina već je privukla Blumbergovo interesovanje, uključujući Njujork tajms i Fajnenšel tajms.

Bilo koja kupovina bi 80-godišnjem milijarderu dala trofejnu medijsku imovinu kako bi reklamirao svoju političku agendu kao što je rešavanje klimatskih promena ili promovisanje strožih zakona o oružju, rekli su izvori Rojtersu. Blumberg je bivši gradonačelnik Njujorka u tri mandata koji je takođe imao neuspešnu predsedničku kandidaturu 2020. godine, želeći da postane kandidat Demokratske stranke.

„Blumbergova akvizicija (Post) nije nužno samo poslovna odluka. Majk B je politička/politička osoba – gradonačelnik, predsednički kandidat — i takva akvizicija bi obezbedila alat za uticaj na javnu politiku Vašingtona“, rekao je Eli Noam, profesor emeritus na poslovnoj školi Univerziteta Kolumbija.

Spajanje sa Journal-om ili Dov Jones-om stvorilo bi giganta za finansijske podatke i vijesti, ojačavajući stisak Bloomberga na industriju dok bi ga nadzirali antimonopolski regulatori. Blumberg je 12. najbogatija osoba na svetu, sa procenjenom neto vrednošću od 76,8 milijardi dolara, prema proračunima Forbsa.

Prema Akiosu, Bloomberg vidi Dau Džonsa, takođe izdavača Barron’s-a i MarketVatch-a, kao idealnog partnera, ali bi kupio Post ako bi Bezos bio zainteresovan za prodaju.

Bloomberg L.P. i Dov Jones nisu odmah odgovorili na Rojtersove zahtjeve za komentar. Majkl Blumberg i Bezos nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar, a portparol Ruperta Mardoka je odbio da komentariše.

Nejasno je da li bi Mardok, koji pokušava da ponovo ujedini imovinu News Corp i Fok Corp, bio otvoren za razmatranje ponude Bloomberga, rekla je jedna osoba.

Eksperti za borbu protiv monopola složili su se da bi spajanje odeljenja za poslovne vesti Blumberga i Dau Džonsa izazvalo značajnu kontrolu američkih regulatora, posebno pošto je Bajdenova administracija zauzela mišićaviji pristup sprovođenju antimonopolskih zakona.

Kompanije bi mogle biti prinuđene da oslobode poslovne posede kako bi umirile zvaničnike koji su zabrinuti zbog obezbeđivanja konkurencije na tržištu poslovnih vesti, kažu neki stručnjaci.

„Biće zainteresovani za alternativne izbore koji su dostupni korisnicima finansijskih informacionih usluga i poslovnog novinarstva… kao i za uticaj, ako ga ima, na tržište rada za finansijske novinare“, rekao je advokat za zaštitu konkurencije Džonatan Rubin.

Federalna trgovinska komisija, Ministarstvo pravde i Federalna komisija za komunikacije odbili su da komentarišu.

Akcije News Corp-a su u petak porasle za 2,8%, nadmašivši skromne dobitke na širem tržištu.

Mardokovi napori da ponovo ujedini svoju medijsku imperiju skoro deceniju nakon podele kompanija naišli su na oštro protivljenje nekoliko akcionara koji kažu da kombinacija ne bi ostvarila punu vrednost News Corp.

Aktivistički investitor Irenic Capital Management, koji drži oko 2% akcija News Corp-a klase B sa pravom glasa, napisao je novembarsko pismo Mardoku i odboru News Corp-a u kojem kaže da će Dov Jones biti visoko cijenjen kao kompanija kojom se zasebno trguje.

„VSJ je trofej porodice Mardok“, rekao je Kreg Huber, medijski analitičar u Huber Research Partners.

Medijska analitičarka Kler Enders iz britanske agencije Enders Analisis rekla je da izveštaj Aksiosa verovatno neće dovesti do ničega. „To se ne dešava. VSJ je ključna imovina News Corp-a“, rekla je ona.

Rojters se takmiči sa Dau Džonsom i Blumberg njuzom, jedinicom Blumberg L.P., dobavljača finansijskih vesti.