Skoro 2.000 tenkova i druge opreme za Ukrajinu

Skoro 2.000 tenkova i druge opreme za Ukrajinu

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu, SAD i njeni saveznici su obezbedili stotine komada vojne opreme kako bi Kijev mogao da se brani, rekao je američki predsednik Džo Bajden na konferenciji za novinare u Beloj kući posle pregovora sa Volodimirom Zelenskim, prenosi „Evropska pravda“.

„Pružili smo stalan dotok oružja, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, artiljeriju i još mnogo toga. I to nismo uradili sami. Od samog početka, Sjedinjene Države su pozivale saveznike širom sveta da pomognu Ukrajini i nametnu neviđeno – i Ističem ovu reč – sankcije i kontrola izvoza, što otežava Kremlju da vodi ovaj brutalni rat“, rekao je on.

„Više od 50 zemalja se obavezalo da će prebaciti skoro 2.000 jedinica tenkova i druge vojne opreme, više od 800 artiljerijskih sistema, više od dva miliona artiljerijskih granata i više od 50 savremenih raketnih bacača… Zajedno smo obezbedili milijarde dolara u finansijsku podršku kako bi ukrajinska vlada mogla da nastavi da pruža usluge“, dodao je Bajden.

Osim toga, prema rečima američkog predsednika, SAD su od početka invazije na Rusku Federaciju u punom obimu prihvatile više od 221 hiljadu Ukrajinaca koji traže azil, a Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) objavila je dodelu 374 miliona dolara za humanitarnu pomoć Ukrajincima.

Kako je saopšteno, Zelenski je stigao u Belu kuću, gde ga je dočekao američki predsednik Džo Bajden.

Usred posete, američki državni sekretar Entoni Blinken u sredu je zvanično najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini od 1,85 milijardi dolara, koji po prvi put uključuje prenos PVO sistema Patriot.

Tako je ukupna američka vojna pomoć Ukrajini od početka Bajdenove administracije dostigla 21,9 milijardi dolara.