Zelenski putuje u Vašington u sredu

Zelenski putuje u Vašington u sredu

VAŠINGTON – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mogao bi da otputuje u Vašington i poseti američki Kapitol u sredu, iako to putovanje još nije potvrđeno i bezbednosni problemi bi mogli da prinude promene u planovima, rekao je u utorak izvor upoznat sa planiranjem, prenosi Rojters.

Punchbowl News je prvi izvestio o mogućem putovanju, što bi bilo prvo Zelenskojevo putovanje van Ukrajine otkako je Rusija 24. februara započela napad na Ukrajinu. Njegova poseta bi takođe mogla da uključi i zaustavljanje u Beloj kući, izvestio je CNN. Oba medija pozivaju se na izvore upoznate sa ovim pitanjem.

Očekuje se da će se Zelenski sastati sa rukovodstvom Kongresa i šefovima komiteta za nacionalnu bezbednost iz republikanske i demokratske stranke i mogao bi da se obrati na zajedničkoj sednici Kongresa, izvestio je Pančboul.

Zelenski je iznenađujuće otišao do trupa u oštećenom gradu Bahmutu na istočnoj liniji fronta, naglašavajući posrnule, ali uporne pokušaje Rusije da ga zauzme. U video-obraćanju u utorak uveče, koji se odnosi na njegovo putovanje u „Tvrđavu Bahmut“ u Donjecku, jednu od provincija na koje je Rusija polagala pravo u septembru, ali većina zemalja odbacuje kao nezakonitu okupaciju.

Ranije u utorak, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi rekla je da će sednica Kongresa biti održana u sredu uveče koja će imati „veoma poseban fokus na demokratiju“.

Pelosijeve primedbe, koje su stigle u pismu, nisu precizirale o čemu će biti reči na sednici. Njena kancelarija nije odmah odgovorila na zahtev da komentariše prijavu posete Zelenskog.

Američka predstavnica Marsi Kaptur, kopredsedavajuća ukrajinskog kokusa u Kongresu, rekla je za CBS Nevs da su u toku napori da se Zelenski dovede u Kapitol u sredu i da se on obrati Kongresu.

„Bila bi nam velika čast da ga posetimo. Iznenađen sam da može da uspe s obzirom na situaciju. Bio bi sjajan poklon imati ga u Kapitolu. Radimo sa rukovodstvom kako bismo bili od pomoći Mi lično razumemo ako ne može da stigne u poslednjem trenutku“, rekao je Kaptur, a prenosi CBS Nevs.