Putin posetio ratnu zonu

Putin posetio ratnu zonu

Kremlj je prokomentarisao izjavu Andreja Guruljeva, penzionisanog generala i poslanika, koja je u utorak, izgleda, nagoveštavala da je ruski predsednik Vladimir Putin posetio zonu ruske „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini.

Gurulev je tvrdio da je Putin „lično razgovarao sa svakim komandantom“ angažovanim u kampanji dok je posetio zajednički štab vojske. Činilo se da veruje da se lokacija nalazi unutar bivše ukrajinske teritorije.

„Kada je u pitanju poseta zoni specijalne vojne operacije, bilo je veoma važno da [predsednik] nije samo dobio izveštaj o situaciji… već da je lično razgovarao sa svakim komandantom“, rekao je penzionisani general i dodao da „ lična komunikacija pruža potpuno razumevanje onoga što se dešava sada i šta će se dogoditi u budućnosti.”

„Ako on [Gurulev] misli na štab, gde je on [Putin] bio u petak, onda da“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za list „Ruska gazeta“ u utorak.

Ranije je Kremlj u saopštenju naveo da je predsednik proveo jedan dan u zajedničkom štabu snaga angažovanih u ruskoj vojnoj kampanji u Ukrajini. Putin je dobio izveštaj o situaciji na frontu, održao vojni savet i sastao se sa komandantima, navodi se u saopštenju. Kremlj tada nije otkrio da je predsednik posetio zonu operacije.

Prema ruskoj novinskoj agenciji TASS, zajedno sa Putinom, štab su posetili ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov. Ministarstvo odbrane je u nedelju takođe saopštilo da je Šojgu izvršio inspekciju trupa u južnom vojnom okrugu Rusije i u zoni specijalnih operacija, uključujući snage na liniji fronta.