Bugarska je pokrenula istragu o proruskim paravojnim grupama

Bugarska je pokrenula istragu o proruskim paravojnim grupama

Sofijsko tužilaštvo naložilo je kontraobaveštajnoj službi zemlje da otpočne istragu o aktivnostima proruskih paravojnih grupa nakon što je dobilo informaciju da je ova organizacija počinila zločine protiv zemlje.

BNO Šipka i BND Šipka, dve nevladine organizacije registrovane u Bugarskoj, nalaze se u centru pažnje agencije zbog svojih veza sa takozvanim vojnim savezom Levski i povećane aktivnosti u Bugarskoj nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

Prema istraživanju Bellingcat-a, ove dve grupe nude volonterima specijalizovanu obuku od strane bivših instruktora ruskih specijalnih snaga, sprovode antievropsku i anti-NATO propagandu, promovišu nelegitimne antivladine pobune, zabranjuju političke partije i šire rasističke i antisemitske teorije zavere.

Pored toga što su otvoreno izjavili da nameravaju da promene ustavni poredak zemlje, organizovali su i lov na sirijske imigrante na planini Strandja tokom prve izbegličke krize i aktivno širili lažne vesti tokom pandemije.

„Mi štitimo interese naših evropskih i evroatlantskih partnera. Ne možemo dozvoliti zlonamerni ruski uticaj u Bugarskoj“, prokomentarisao je glavni tužilac Ivan Gešev. Istovremeno, iz njegovog resora obećali su da će više informacija biti saopšteno nakon završetka istrage.

Čovek pod pseudonimom poručnika Valtera Kalašnjikova tvrdi da je vođa ovih organizacija. Njegovo pravo ime je Dončo Rusev, a prema javnim saznanjima, rođen je 1959. godine u selu Bugarovo, završio je vodničku školu u Šumenu, a do 1981. godine služio je kao vodnik u tenkovskoj diviziji u Ajtosu.

Rusev se 1996. pojavio kao vlasnik bezbednosne kompanije Valter Katani, koja se hvalila da je „sazvala” sastanak lidera globalnog bezbednosnog trusta u Bugarskoj uz učešće bivših oficira Mosada, KGB-a i CIA.

Rusev je takođe imao mnoge druge poslovne poduhvate, kao što su novine, seks šop, investicioni konsalting i kriptovalute, od kojih je većina propala.

On je takođe povezan sa Fejsbuk stranicom pod nazivom „Bugarska i Rusija – jedna istorija, jedan jezik, jedna vera, jedan narod“, koju koristi proruska populistička partija Renesansa za distribuciju predizbornih poruka i reklama.

Podsetimo, parlament Bugarske je 16. decembra konačno odobrio sporazum o isporuci naoružanja Ukrajini.