Ukrajina: Rusija dobija još dronova od Irana

Ukrajina: Rusija dobija još dronova od Irana

Rusija je dobila novu seriju dronova iranske proizvodnje Shahed kamikaze, koja je manja od prethodne, izjavio je portparol ukrajinske odbrambene obaveštajne službe (GUR) Andrij Jusov, koji je govorio na nacionalnom teletonu, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Ovo je nova serija (dronova Šahed), ne komentarišemo njenu veličinu, ali vidimo da dronovi nisu korišćeni tokom jučerašnjih masovnih terorističkih raketnih udara. Korišćena su sva ostala raspoloživa oružja, a sve su to bile rakete. i nema Shaheda. Ovo je nova serija, ali ova je, u poređenju sa početnom masovnom upotrebom Shaheda, očigledno manja“, rekao je Jusov.

Prema rečima zvaničnika, ukrajinska obaveštajna služba je upoznata sa prethodnim dogovorima između Rusije i Irana u vezi sa snabdevanjem balističkih projektila.

„Mi do danas nismo videli iranske balističke rakete u Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine, iako takva mogućnost postoji i ove informacije se prate. Takođe, ulažu se određeni napori da se ovaj scenario ne primeni. Ali postoji takva pretnja“, naglasio je portparol.

Kako je saopšteno, ruske trupe su tokom noći, 14. decembra, napale Ukrajinu bespilotna letelica kamikaza iranske proizvodnje Shahed-136/131. Svih 13 bespilotnih letelica oborile su snage PVO.

Savet ministara spoljnih poslova EU usvojio je rezoluciju kojom se osuđuju akcije Irana u isporuci oružja Rusiji za upotrebu u zločinačkom agresorskom ratu protiv Ukrajine.