ECB: Povećava kamatne stope

ECB: Povećava kamatne stope

Kamatne stope Evropske centralne banke će ponovo porasti, ali su sada „veoma blizu“ svom neutralnom nivou, izjavio je u utorak kreator politike ECB Konstantinos Herodotou.

„Veoma smo blizu neutralne stope. Mislim da će doći do još jednog povećanja ili povećanja“, rekao je Herodotou, član Upravnog saveta kiparskog ECB-a, za Bloomberg događaj.

Pošto je povećala stope za kombinovanih 200 baznih poena od jula, očekuje se da će ECB porasti za još 50 baznih poena 15. decembra, usporavajući tempo pooštravanja politike nakon uzastopnih kretanja od 75 poena.

Herodotou je podvukao da u svojim komentarima misli na povećanje stope u množini i dodaje da ne očekuje da će zona evra, koju će od sledeće godine činiti 20 zemalja, doživeti „teško sletanje“ uprkos trenutnom usporavanju.

„Postoji veliki broj varijabli koje mogu doneti utehu i ako dođe do ekonomskog uticaja, to neće biti.. teško sletanje“, rekao je on, ukazujući na podršku vlade i otporno evropsko tržište rada.

ECB će takođe na svom sastanku objaviti nova predviđanja osoblja za koje se očekuje da će pokazati da se inflacija neće vratiti ni blizu željenog nivoa banke od blizu 2% sledeće godine i blage recesije.

„Biće još povećanja stope da bi se obuzdala inflacija“, rekao je Herodotou.