SAD spremne da se sastanu sa Rusijom oko pregovora o nuklearnom sporazumu

SAD spremne da se sastanu sa Rusijom oko pregovora o nuklearnom sporazumu

VAŠINGTON – Sjedinjene Države su i dalje spremne da se sastanu sa Rusijom radi pregovora o nuklearnom sporazumu uprkos tome što je Moskva optužila Vašington za toksično antirusko ponašanje za koje je navela da se povlači iz pregovora ranije ove nedelje, saopštio je Stejt department, prenosi Rojters.

Rusija se ove nedelje povukla iz pregovora o novom nuklearnom sporazumu sa američkim zvaničnicima u Kairu. Kao poslednji preživeli pakt o naoružanju te vrste između dve najveće svetske nuklearne sile, Novi START ograničava broj atomskih bojevih glava koje svaka strana može da rasporedi i ima simbolički i praktični značaj.

„Ostajemo spremni da se sastanemo sa Rusijom u okviru Ugovora o novom početku“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs novinarima na brifingu u petak. „Posvećeni smo Novom START-u.

Odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država pali su do tačke najkonfrontacije u poslednjih 60 godina otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, što je izazvalo talase američkih sankcija Moskvi i desetine milijardi dolara vredne ekonomske i vojne pomoći od Vašingtona do Kijeva.

Zvaničnici dve zemlje trebalo je da se sastanu u Egiptu 29. novembra kako bi razgovarali o pitanjima u vezi sa sporazumom, uključujući potencijalni nastavak inspekcije nuklearnog arsenala jedne druge, što je proces obustavljen zbog pandemije COVID-19.

Sve teme koje je Rusija iznela bile su na dnevnom redu sastanka, rekao je Prajs u petak, dodajući da su Sjedinjene Države razočarane „jednostranom odlukom Rusije u poslednjih nekoliko meseci“.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Vašington da pokušava da izmeni ravnotežu snaga prema sporazumu na „potpuno nelegitiman“ način pretvaranjem ili preimenovanjem oružja kako bi se ono izbacilo van okvira sporazuma.

Ipak, Rusija je nastavila da smatra da je novi START važan alat za obezbeđivanje predvidljivosti i izbegavanje trke u naoružanju, rekla je ranije ove nedelje portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, dodajući da se nada da bi se dve strane mogle sastati oko ovih pitanja 2023. godine.