Venecuela i Chevron zvanično potpisuju naftne ugovore

Venecuela i Chevron zvanično potpisuju naftne ugovore

KARAKAS – Venecuelanski ministar nafte i najviši predstavnici državne kompanije PDVSA potpisali su u petak ugovore sa američkom naftnom kompanijom Chevron Corp sa namerom da pomognu u oživljavanju proizvodnje nafte u zemlji i proširenju poslovanja, preneo je Rojters.

Sjedinjene Američke Države su prošle nedelje dale Ševronu šestomesečnu licencu dajući mu ovlasti da preuzme širu ulogu u postojećim projektima u Venecueli koju sankcionišu SAD, što je potez kojim se podstiču politički razgovori između vlade predsednika Nikolasa Madura i opozicije u toj zemlji.

Ugovori uključuju zajednička preduzeća PDVSA-Chevron Petroboscan i Petropiar, rekli su zvaničnici. Očekuje se da će sporazumi pomoći u obnavljanju izgubljene proizvodnje, nadoknađivanju duga prema Chevronu i stvaranju više radnih mjesta. Projekti trenutno proizvode oko 100.000 barela sirove nafte dnevno (bpd), ostavljajući prostor za brzo povećanje.

„Ovo je važan korak u pravom smeru, ali ipak nedovoljan“, rekao je ministar nafte Tarek El Aisami posle ceremonije potpisivanja. Zahtevamo ukidanje kaznenih mera koje su pogodile našu industriju“, dodao je on.

Događaj je održan u sedištu PDVSA u Karakasu, a prisustvovali su mu El Aisami, predsednik Chevrona za Venecuelu, Havijer La Rosa i predsednik PDVSA Asdrubal Čavez. Ostali detalji sporazuma nisu saopšteni.

Chevron takođe nije javno objavio sadržaj predugovora sa PDVSA-om kojim je zatražio licencu od Kancelarije za kontrolu stranih sredstava američkog trezora (OFAC). Odobrenje je bilo potrebno zbog američkih sankcija PDVSA i venecuelanskog naftnog sektora.

Ranije ove godine, OFAC je ovlastio Chevron da održava sastanke sa venecuelanskim zvaničnicima, uključujući ljude koje je Vašington posebno sankcionisao, kao što je El Aissami.

Generalni direktor Chevrona Majkl Virt rekao je u četvrtak da je malo verovatno da će kompanija dodati investicije u narednih šest meseci, s tim da Vašington traži dodatne političke događaje pre nego što pristane na korake za povećanje proizvodnje i proširenje poslovanja.

Licenca, koja je dala zeleno svetlo Ševronu za trgovinu venecuelanskom naftom u Sjedinjenim Državama, ne dozvoljava tantijeme ili bilo koja druga plaćanja poreza Venecueli kao način da se izbegne da prihodi od prodaje dospeju u Madurovu kasu.