Šef ruske vojske u Siriji sastao se sa Kurdima zbog tenzija u Turskoj

Šef ruske vojske u Siriji sastao se sa Kurdima zbog tenzija u Turskoj

BEJRUT – Šef ruskih snaga u Siriji sastao se sa kurdskim komandantom zbog pretnji Turske da će pokrenuti novi upad u severnu Siriju, saopštili su u ponedeljak kurdski portparol i jedna arapska TV stanica, prenosi Asošijeted pres.

Siamand Ali, portparol Sirijskih demokratskih snaga predvođenih Kurdima, potvrdio je za Asošiejted pres da se general-potpukovnik Aleksandar Čajko sastao u nedelju sa kurdskim komandantom Mazlumom Abdijem na severoistoku Sirije, dodajući da nema detalje o tome o čemu su razgovarali.

Čaikov put na severoistok usledio je nekoliko dana nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao da će narediti kopnenu invaziju na sever Sirije usmerenu na kurdske grupe posle eksplozije 3. novembra u Istanbulu u kojoj je poginulo šest ljudi, a na desetine ranjeno.

Rusija je pozvala na deeskalaciju duž tursko-sirijske granice.

Turska je tokom protekle nedelje pokrenula niz vazdušnih napada na sumnjive militantne ciljeve u severnoj Siriji i Iraku, kao odmazdu za bombaški napad u Istanbulu za koji Ankara okrivljuje kurdske grupe. Grupe su negirale učešće u bombardovanju i kažu da su turski udari ubili civile i ugrozili borbu protiv Islamske države.

Pan-Arapska televizija Al-Maiadeen sa sedištem u Libanu izvestila je da je Čaiko razgovarao sa Abdijem o tenzijama duž severne granice i šta se može učiniti da se izbegne novi veliki upad Turske. Stanica, koja ima novinare u različitim delovima Sirije, kaže da je Čajko predložio raspoređivanje snaga sirijske vlade duž granice sa Turskom do 30 kilometara (19 milja) južno od granice.

Drugi portparol SDF-a, Aram Hana, rekao je u ponedeljak TV stanici Al Arabija da su Rusi tokom pregovora izneli uslove turske strane. Bez detalja je dodao: „Odbacujemo sve zahteve turskih okupatora.