Republikanci iz Doma da istraže porodicu Bajden

Republikanci iz Doma da istraže porodicu Bajden

Republikanski poslanici najavili su u četvrtak da će ispitati da li je američki predsednik Džo Bajden bio „pod uticajem stranih dolara ili uticaja“ preko svog sina Hantera Bajdena. Predsednik Bajden se sastao sa više desetina Hunterovih stranih saradnika, uključujući izvršnog direktora ukrajinske energetske kompanije koja je zapošljavala predsednikovog sina, otkriveni su fajlovi sa Hanterovog laptopa.

Govoreći na konferenciji za novinare, član Odbora za nadzor Predstavničkog doma Džejms Komer je naveo da je porodica Bajden „procvetala i postala milioneri jednostavno nudeći pristup porodici“. Pozivajući se na uzbunjivače, Comer je tvrdio da su „Hanter Bajden i Džo Bajden bili uključeni u šemu da pokušaju da nateraju Kinu da kupi tečni prirodni gas“.

Komer je naveo prevaru Sjedinjenih Država, žičane prevare, utaju poreza, pranje novca, zaveru i kršenje Zakona o registraciji stranih agenata, Zakona o stranoj korupciji i Zakona o zaštiti žrtava trgovine ljudima, kao deo „širokog spektra kriminala“ u to je navodno umešana porodica Bajden.

Ovi navodi su detaljno opisani u izveštaju objavljenom ubrzo nakon brifinga.

Poslovne poslove Hantera Bajdena u inostranstvu pažljivo su ispitivali republikanci otkako je Njujork post objavio sadržaj njegovog laptopa u oktobru 2020. Imejlovi i poruke sačuvane na kompjuteru sugerišu da su Hunteru platili milione dolara od stranih zvaničnika i magnata za upoznavanje sa njegovim otac, koji je veći deo ovog vremena bio potpredsednik SAD.

Fajlovi sa laptopa pokazuju da se tokom jedne večere 2015. Džo Bajden sastao sa Hanterovim poslovnim saradnicima iz Kazahstana, Ukrajine i Rusije, uključujući izvršnog direktora Burisma Holdingsa, ukrajinske energetske kompanije koja je Hanteru plaćala prijavljenih 50.000 dolara mesečno od 2014. do 2018. da sedne u njen odbor. Sledećeg dana, izvršni direktor Burisme poslao je Hanteru e-poštu i zahvalio mu se što je „dao priliku da upozna tvog oca“.

Republikanci do sada nisu mogli da reaguju na osnovu ovih informacija, a demokrate drže oba doma Kongresa. Međutim, od srijede će GOP imati slabu većinu u Predstavničkom domu sljedeće godine, a Komer će predsjedavati Nadzornim odborom.

„Želim da budem jasan“, rekao je Komer. „Ovo je istraga Džoa Bajdena i na to će se komitet usredsrediti na sledećem Kongresu.

Govoreći na istoj konferenciji za novinare, budući predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Džim Džordan rekao je da će njegov komitet istražiti navodnu politizaciju Ministarstva pravde od strane Bajdenove administracije.