Mjanmar oslobodio australijskog savetnika Su Ći u amnestiji zatvorenika

Mjanmar oslobodio australijskog savetnika Su Ći u amnestiji zatvorenika

Vojni lideri Mjanmara dali su amnestiju Šonu Turnelu, australijskom ekonomisti i bivšem savetniku ikone demokratije Aung San Su Ći, i skoro 6.000 drugih zatvorenika povodom obeležavanja nacionalnog praznika, javili su državni mediji u četvrtak.

Bivša britanska izaslanica Viki Bouman i njen suprug bili su među onima koji će biti pušteni, zajedno sa američkim državljaninom Kjau Htaj O i japanskim rediteljem Toruom Kubotom.

Mjanmar je u političkim previranjima od vojnog udara u februaru prošle godine, uhapsivši civilne lidere, uključujući Aung San Su Ći, u ranim jutarnjim racijama.

Puč je izazvao široke proteste koji su često bili nasilno ugašeni, što je dovelo do hapšenja hiljada i pomoglo u podsticanju oružanog otpora među nekim od mnogih etničkih grupa te zemlje jugoistočne Azije.

Ministarka inostranih poslova Australije Peni Vong rekla je da vlada pozdravlja izveštaje o Turnelu, koji je optužen za kršenje zakona o državnim tajnama i osuđen u septembru na tri godine zatvora.

„Profesor Turnel je i dalje naš prvi prioritet. Kao takav, u ovoj fazi nećemo dalje komentarisati“, rekao je Vong na Tviteru.

Ranije ovog meseca, Vong je rekao da Australija razmatra uvođenje sankcija Mjanmaru pošto se tamošnja bezbednosna situacija i ljudska prava pogoršavaju.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je obavešteno o Kubotinom oslobađanju.

Ukupno, 5.098 zatvorenika i 676 zatvorenica dobilo je amnestiju za obeležavanje nacionalnog dana Mjanmara.

Četvorica stranaca, kojima je amnestirana „zbog odnosa sa drugim zemljama, ali i u humanitarne svrhe“, zamoljeni su da napuste zemlju, javili su državni mediji.

Među onima koji će biti pušteni je 11 poznatih ličnosti i Kjau Tint Sve, bivši ministar i bliski saradnik Su Ći, navodi se u izveštaju.

Nije bilo trenutnog znaka oslobađanja zatvorenika iz ozloglašenog zatvora Insein u komercijalnoj prestonici Jangonu.

Portparol hunte nije odgovarao na Rojtersove telefonske pozive tražeći komentar.

Bovman, čiji je suprug istaknuti burmanski umetnik Ko Htein Lin, optužen je za kršenje imigracije. Kubota je optužen za pobunu i kršenje zakona o komunikacijama.

„Nadamo se da ovo oslobađanje neće biti jednokratan događaj, već početak procesa od strane hunte za oslobađanje svih političkih zatvorenika u Mjanmaru“, rekao je za Rojters Fil Robertson, zamenik direktora Human Rights Vatch-a za Aziju. „Ljude nikada ne treba kriminalizovati i zatvarati zato što jednostavno izražavaju politička mišljenja i mirno ostvaruju svoja prava.“