Danas presuda za obaranje leta MH17 iznad Ukrajine 2014

Danas presuda za obaranje leta MH17 iznad Ukrajine 2014

AMSTERDAM – Holandski sud bi danas trebalo da donese odluku u slučaju četvorice muškaraca povezanih sa Rusijom optuženih za masovno ubistvo zbog njihove navodne uloge u obaranju leta 17 Malaisia Airlinesa, prenosi Rojters.

MH17 je putnički let oboren iznad istočne Ukrajine 17. jula 2014. godine, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

U to vreme ova oblast je bila poprište borbi između proruskih separatističkih i ukrajinskih snaga, preteče ovogodišnjeg sukoba.

Predstavnici žrtava kažu da će presuda biti važna prekretnica, iako osumnjičeni, koji se svi suočavaju sa doživotnim zatvorom, ostaju u bekstvu. Veruje se da su svi u Rusiji, koja ih neće izručiti.

Moskva poriče bilo kakvu umešanost ili odgovornost za obaranje MH17, a 2014. je takođe negirala bilo kakvo prisustvo u Ukrajini.

Tužioci kažu da su osumnjičeni, tri bivša ruska obaveštajna službenika i ukrajinski separatistički vojni vođa, pomogli u uređenju i transportu raketnog sistema BUK ruske vojske u Ukrajinu koji je korišćen za obaranje aviona.

Oni su optuženi za obaranje aviona i ubistvo na suđenju po holandskom zakonu. Alternativno, oni bi mogli biti osuđeni za ubistvo iz nehata ako sudije Okružnog suda u Hagu smatraju da delo nije bilo s predumišljajem.

Presretni telefonski pozivi koji su činili ključni deo dokaza protiv muškaraca sugerišu da veruju da su gađali ukrajinski borbeni avion.

Trojici muškaraca suđeno je u odsustvu, a četvrti se izjasnio da nije kriv preko advokata koje je angažovao da ga zastupaju. Niko nije prisustvovao suđenju.

Žrtve MH17, koji je bio na putu od Amsterdama do Kuala Lumpura, došle su iz 10 različitih zemalja. Više od polovine su bili Holanđani.

Istragu je vodila Holandija, uz učešće Ukrajine, Malezije, Australije i Belgije.

Osumnjičeni su Rusi Igor Girkin, Sergej Dubinski i Oleg Pulatov; i Ukrajinac Leonid Harčenko.

Sudije će početi da čitaju presudu u 13.30 časova. po lokalnom vremenu (12:30 GMT) na sudu visoke bezbednosti pored amsterdamskog aerodroma Šiphol.